Ilmastonmuutoksen vaikutukset pääosin positiivisia

Kesä oli kylmä ja kolea, mutta ei onneksi niin kylmä kuin 70-luvun kurjimmat kesät. Ilmaston muutos on jo näkyvissä:

 • Myrskyt ovat vähentyneet pohjoiskalotin alueella ja myös Suomessa (Ilmatieteen laitoksen kuva ohessa).
 • Suomessa metsä kasvaa kaksi kertaa enemmän puuta kuin 50- luvulla ja esimerkiksi lintulajien levinneisyys on siirtynyt keskimäärin 150km kohti pohjoista. Suomi on ilmastollisesti katsoen siirtynyt 150 km kohti etelää ja siirtyy kaiken aikaa noin 3km/vuosi kohti suopeampaa ilmastoa.
 • Pohjoisen jäämeren kautta pääsee nyt kuukauden tai parin aikana oikotietä Rotterdamista ja Antwerpenistä Japaniin ja Kiinaan (Noaa:n kuva tämän hetken jääpeitteestä alla).
 • Lämpötila on noussut koko maapallolla puolisen astetta 70 luvun ajoista (UAH kuva /Roy Spencer liitteenä).
 • Sateisuus on lisääntynyt maapallon kuivilla alueilla ja maapallo on alkanut muuttua vihreämmäksi. (CSIRO:n kuva alla)

Negatiivisiakin vaikutuksia on:

 • Valtamerten pinta on alkanut nousta muutaman sentin vuosikymmenessä. Alavien alueiden asukkaat joutuvat etsiytymään parempiin paikkoihin.
 • Lämpötilan nousu voi tuntua tukalalta niille, jotka asuvat tropiikissa.

Lumi ja jää tällä hetkellä (Lähde:  Noaa)

 

 

Maapallon keskilämpötila (Lähde: UAH  )

Maailman vihertyminen vuodesta 1982 vuoteen 2010 (Lähde: CSIRO Australia )

 

Metsän kasvu Suomessa (Lähde: Luke)

 

4 thoughts on “Ilmastonmuutoksen vaikutukset pääosin positiivisia

  1. ”Ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa jääkauden”

   Linkin takana olevassa tekstissä pelotellaan muun muassa sillä että ilmaston lämpeneminen saattaa aiheuttaa jääkauden ja että ilmaston lämpeneminen voi alentaa Suomen keskilämpötilaa jopa 10 astetta. Muut ”asiat” on kirjoitettu samassa hengessä, rationaalista ajattelua halveksien.

 1. Ilmaston muuttuminen on siunaus jos siihen sopeudutaan

  ”Asiantuntijoiden kanta on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sama – ilmastomuutos on myös Suomelle ongelma, jos se on globaali ongelma”

  Kaikki muutos tuntuu olevan monille ongelma. Ilmastonmuutoksen yhtydessä on unohdetaan usein globaalit hyvä vaikutukset. Maapallo vihertyy satelliittimittausten perusteella ja aavikot pienenevät. Tilastojen perusteella tuulet vähenevät pohjoisilla alueilla. Kummastakin kuulee päinvastaisia väittteitä. Tuntuu että muutoksen hyvät asiat unohdetaan ja pelkät haitat nostetaan esille. Maalataan piruja seinille sinnekin missä niitä ei ole. Eivät ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset ole pelkkiä haittoja – suuri osa on hyviä juttuja. Mutta sopeutumista ilmaston muutos tietenkin vaatii. 

   

Comments are closed.

Related Posts