Yritysjohtajien palkat taulukoituna

Piksu:n ”herrapörssi” osioon on koottu suomalaisten pörssiyritysten toimitusjohtajien ja hallituksen jäsenten palkat vertailuun.

Vaikuttaa siltä että parhaat pörssiyrityksemme maksavat johtajilleen monasti hieman keskitasoa alempaa palkkaa, mutta kunnon palkkaa kuitenkin. Järkevä palkanmaksu on merkki siitä että yritys on muutenkin hyvin hoidettu. 

Eläkevakuutusyhtiöiden omistajaohjauksessa olevat suuret pörssiyhtiöt maksavat hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajille usein suurempaa palkkaa kuin kasvollisessa omistuksessa olevat.

Palkat korreloivat hyvin henkilöstön määrän ja liikevaihdon kanssa, mutta ei tulosten. Johtajille maksetaan enemmän yrityksen koon kuin tuloksen mukaan.

Monasti kuulee väitteen että hyville toimitusjohtajille pitää maksaa jotteivät he lähtisi ulkomaille. Väite tuntuu kuitenkin piksun kokoaman aineiston perusteella väärältä. Suomalainen toimitusjohtaja kelpaa yleensä suomalaiseen yritykseen mutta ei ulkomaille. Täällä pitää osata suomalaiset tavat ja kieli eivätkä suomalaiset tavat sovi ulkomaille sen paremmin kuin ulkomaalaisten tavat ja kieli suomeen. Hallituksen jäsenten keskuudessa on sen sijaan enemmän väriä. Asiantuntijaksi voi kelvata vaikkei osaisikaan paikallista toimintatapaa.

Vaikuttaisi siltä että pienemmilläkin johtajapalkoilla pärjättäisiin. Eivät johtajat minnekään katoaisi. Politiikan pariin he eivät ainakaan lähtisi. Pääministerin palkka kalpenee monen yritysjohtajamme tilipussille.  Vastuu asiasta on työmarkkinajärjestöillä jotka seisovat eläkevakuutusyhtiöidemme tekemän omistajaohjauksen takana. Heillä on valta päättää yritysjohtajiemme palkkatasosta. 

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki