IMF: Suomen talous elpyy tänä vuonna erittäin nopeasti

Suomen talous elpyy Kanasainvälisen valuuttarahaston, IMF:n mukaan lamasta tänä vuonna parhaiten maailmassa selviää IMF:n valtiontalouksia koskevasta raportista. Alla olevassa kuvassa on vaakasuoralla akselilla vuonna tapahtuvat parannukset potentiaalisen ja toteutuneen bruttokansantuotteen välillä. Suomi on äärimmäisenä oikealla, joka tarkoittaa että meillä otetaan laman takia joutilaaksi joutunutta tuotantokoneistoa käyttöön ja  lähenemme meille mahdollista bruttokansantuotteen tasoa.

Muutokset valtiontalouksien ja kansantalouksien tilanteessa vuonna 2011. (Lähde: IMF)

Mutta valtiontaloutemme ei tasapainoitu. Pystyakseli kertoo sen miten paljon valtion talouden tasapaino paranee, ja me olemme hädin tuskin nollalinjan positiivisella puolella.

Kuvan punaiset pisteet ovat niitä maita, joiden talous on ylikuumentunut eikä talouskasvu enää voi tapahtua tuotantokoneistoa käyttöön ottamalla. Näitä maita on tänä vuonna harvassa emmekä me kuulu niihin.

Kreikkaa ja Portugalia ei  tule kade. Näiden maiden valtiontalous tasapainottuu vauhdilla (ovat kuvassa yläreunassa), mutta tuotanto pienenee ja tuotantokoneistoa jää yhä enemmän vajaakäytölle (ovat vasemmassa reunassa). Syy tähän kuolemanspiraaliin on yksinkertainen. Nämä maat ovat velkarahalla elvyttäneet palkkatasonsa kilpailukyvyttömäksi ja seurauksena on vientiteollisuuden siirtyminen Saksan kaltaisiin maihin, jotka ovat huolehtineet kilpailukyvystään. Yhteinen Euro ei anna devalvaation armoa näille maille eikä nyt suunnittelilla oleva kriisiapu ole mitään muuta kuin krapularyyppy. Krapularyypystä ole muuta apua kuin ongelman pitkittyminen. 

3 thoughts on “IMF: Suomen talous elpyy tänä vuonna erittäin nopeasti

 1. Ja Saksan vienti nousi uuteen ennätykseen

  Saksan vienti nousi ennätykseen
  9.5.2011 13.58 – STT
  Saksan ulkomaankauppa nousi maaliskuussa hyvän kansainvälisen kysynnän vetämänä suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Vienti kasvoi maan tilastokeskuksen Destatiksen mukaan lähes 16 prosenttia vuotta aiemmasta. Tuonti kasvoi hivenen vientiä nopeammin.

  Kiinan kauppataseen ylijäämä kasvoi rajusti
  Kiinan vienti kasvoi huhtikuussa lähes 30 prosenttia ja tuonti lähes 22 prosenttia. Ekonomistit olivat ennustaneet viennin kasvuksi niin ikään lähes 30 prosenttia, mutta he uskoivat myös tuonnin kasvavan 28 prosenttia.

  Silti laivarahdit pysyvät matalla tasolla, Baltic Exchange Dry Index (BDI),

  1. Ja alkoholin myynti kovassa kasvussa

    

   Alkoholin anniskelumyynti on tammi-helmikuussa kasvanut 3,7 prosenttia ja alkoholin vähittäismyynti päivittäistavarakaupoissa 7,4 prosenttia.

   Alkoholijuomien matkustajatuonnin 7 prosentin kasvu on vuositasolla 0,1 litraa sataprosenttista alkoholia asukasta kohti. 

   Näin kertoo THL ja Valvira tiedotote  "Alkoholin kokonaiskulutus on selvässä kasvussa" 10.5.2011.

 2. Sisäinen devalvaatio

  Ne taloudet, jotka ovat hinnoitelleet työvoimansa kilpailukyvyttömiksi, voivat kohentaa tilannetta kahta tietä: joko nostamalla kilpailukykyä tuottavuutta parantamalla, tai laskemalla palkkoja eli sísäisellä devalvaatiolla. Jälkimmäinen tie on se vähemmän hauska, ja poliittisesti usein vaikea toteuttaa, mutta kun vaihtoehdot ovat olemattomat, tämmöistä varmasti nähdään. Näin on tietääkseni osittain tapahtunut jo Irlannissa. Tuottavuuden nostaminen on se aito talouskasvun tie, mutta se ei tapahdu käden käänteessä. Ensin nähtäneen sisäistä devalvaatiota.

Comments are closed.

Related Posts