Markkinakatsaus: Vaikeaksi meni Trumpistaniassa

Kas vain Trumpia ja republikaaneja. Odotin heidän riviensä rakoilevan senaatissa sen verran, että verouudistus jäisi toteutumatta Obamacaren korvaamisen tavoin, mutta niin vain yhden äänen turvin paketti humahti läpi. Se on iso voitto presidentille, jonka suurisuuntaiset uudistukset ja linjavedot ovat haihtuneet enimmäkseen kuin tuhka tuuleen.

Euforiaahan tämä jenkkimarkkinoilla kiihdyttänee entisestään, jos kohta hirveä määrä efedriiniä hintoihin on jo nyt ajettu. Tekniseltä kannalta en ole nähnyt yhtä ylikuumentunutta markkinaa kuin noin kerran vuosikymmenessä. Viikkoindikaattorien osalta vain teknokupla ja 1990-luvun alkupuolen pörssihuuma vetävät sille vertoja.

Tappiin viritetyistä hinnoista viesti sekin, että Trumpin luottomiehen Michael Flynnin kujanjuoksu Venäjä-yhteyksien vuoksi rysäytti indeksejä perjantai-iltana lähes prosentin muutamassa minuutissa. Paine on jo kova.

Myös VIX säntäsi tuolloin reippaaseen nousuun. Se käväisi 15 pinnassa, joka lähentelee vuoden korkeimpia tasoja, ja normaalissa tilanteessa odottaisin kunnon roiskausta lähiviikoille.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Olemme nyt kuitenkin kartoittamattomassa maastossa. Suurin veroremontti kymmeniin vuosiin on iso asia, joka tekee pitkällä tähtäimellä amerikkalaisista osakkeista houkuttelevia. Markkina kuitenkin kihisee kuin hellakoukku jo valmiiksi.

Veroremontti tekee hinnoittelusta nyt poikkeuksellisen vaikeaa. Tällaisen huuman keskellä on helppo kadottaa turvasysteeminsä, jotka ovat sijoittamisessa pärjäämisen perusta. Verotuksen nettovaikutusten arviointi on asiantuntijan hommaa, ja osakkeiden hinnoista varoittelevat jo vähän joka tahot kuten Carl Icahn.

https://www.cnbc.com/2017/11/30/cautious-carl-icahn-says-market-has-gotten-into-a-euphoric-state.html

Normaaleissa oloissa sanoisin, että kohta jenkkipörssitkin poksahtavat reippaan korjauksen, mutta tällaisten poliittisten myllerrysten kohdalla tilannetta on aika mahdoton arvioida. Markkinoilla on tapana liioitella suuntaan ja toiseen, ja niin käynee tässäkin tapauksessa: verouudistuksen vaikutukset koetaan rajattomiksi, mutta eivät ne sitä tietysti ole.

Tässä voi käydä niin, että veroralli jatkuu vielä Atlantin takana, vaikka se on jo paljolti hinnoiteltu osakkeisiin, ja pääomaa virtaa myös Euroopan markkinoilta. Onhan aika harvinaista, että samaan aikaan kun täällä pörssit ovat kiskoneet alas jo kuukauden reippaalla kädellä, jenkkipörssit ovat vain porskuttaneet.

Trendi saattaa jatkua jonkun aikaa – ellei nyt sitten kaikki hyvä ollut jo hinnoissa ja lakipaketti sisälläkin piirteitä, jotka eivät markkinoita miellytä. Näitä on todella vaikea arvioida isojen poliittisten keikausten osalta. Selvä tietysti on, että tätä markkinat odottivat kuukausien ostohuumassa.

Ostojen kannalta tilanne on kaksijakoinen. Pitkässä juoksussa veroale tekee jenkkiosakkeista houkuttelevia, mutta ylihinnan maksamisen riski on nyt korkea euforian keskellä. Hypeen osallistumisesta harvoin hyvä seuraa, ellei loikkaa junaan sen vasta ottaessa vauhtia.

Eurooppalaisista osakkeista ei ole taas vaikea löytää maltillisesti hinnoiteltuja laatupapereita, kun katseet kohdistuvat nyt Trumpistaniaan. Se voi johtaa pidempään eurooppalaisten osakkeiden epäsuosioon. Pitkäaikaiselle osinkosijoittajalle se ei ole mikään murhe, koska hänen tuottonsa napsuvat osinkoina, eivät spekulatiivisina myyntivoittoina. 

Related Posts