Itsenäisyys on kykyä luopua ja löytää tilalle uutta

Kevyttä Yhteiskunta

Katkaisemme nuorina riippuvuussuhteemme lapsuuden ydinperheeseen, itsenäistymme. Solmimme elämässämme uusia suhteita ja riippuvuuksia ja luovumme sellaisista, jotka eivät toimi. Kyky luopua tekee meistä aikuisia, itsenäisiä. Sen kyvyn me saamme luopuessamme riippuvuudestamme lapsuuden perheeseen ja tuo luopumisen mahdollisuus jää meille koko meidän elämämme ajaksi.

Vietämme itsenäisyyspäivää sen kunniaksi että Suomen valtiokoneisto uskalsi 6.12.1917 katkaista riippuvuutensa Venäjän Tsaarista ja  Suomen Suuriruhtinaasta, yhteisestä Venäjän ja Suomen kansojen hallitsijasta. Viimeinen Tsaari oli tuolloin jo poissa, mutta se ei tehnyt luopumisen tuskasta helpompaa. Samalla tavalla meidänkin on ollut aikoinaan vaikea luopua riipuvuudestamme vanhempiimme. Riippuvuus on monilla pienillä vahvoilla siteillä solmittu, niin vahvoilla ettei niitä aina edes vanhempien  kuolema voi heti katkaista. Surutyö on tehtävä ja se vie aikaa.

Meillä on elämässämme monia riippuvuuksia, perhesuhteita, työ, ystäviä ja harrastuksia. Kukaan meistä ei ole riippumaton. Samalla tavalla myös työyhteisöt ovat riippuvia ja olemme työyhteisössämme riippuvia työyhteisömme tavoitteista. Meidän tulee tavoitella niitä asioita joita työmme ja läheisemme meille asettavat.

Ulkopuolisten asettamiin tavoitteisiin pyrkiminen on joskus raskasta. Joudumme työssämme myymään työyhteisömme tuotteita tai edustamamme instituution merkitystä. Tämä voi joskus olla oman moraalimme tai sisäisen minämme tai jaksamisemme vastaista. Joskus työyhteisön tavoitteet tai ystävyyssuhteen velvoitteet ajautuvat liian pahaan ristiriitaan meidän itsemme kanssa.  Silloin on aika osoittaa itsenäisyyttä ja luopua.

Meidän on, pystyäksemme auttamaan muita, kuunneltava ennen kaikkea itseämme. Itsestään huolehtiminen on edellytys muiden auttamiselle. Itsenäisyys on juuri tuota itsestään huolehtimista ja sen ymmärtämistä että minä itse olen tärkeä. Samalla tavalla on myös Suomen valtiokoneistolle tärkeää huolehtia itsestään ja siitä että tuota koneistoa arvostetaan. Myös Suomen valtiokoneistolle itsenäisyys on itsestä huolehtimista, itsensä asettamista etusijalle silloin kun se on välttämätöntä.

 

Hyvää Itsenäisyyspävää

Kuva Nika Akin Pixabaystä

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija