Kiinnostaako arvonnoususijoittaminen kassavirtasijoittamista enemmän?

Asunnot ja metsä Sijoittaminen

Kassavirtasijoittaminen on hieman pois trendistä – mutta onko pysyvästi?

Nyt eletään monessakin mielessä erittäin poikkeuksellisia aikoja. Vallitseva pandemia on muuttanut elämänmenoa ympäri maailmaa. Samaan aikaan talous ja markkinat ovat hassussa tilassa; talous kyykkäsi, mutta markkinat käyvät kuumina.

Kirjoituksen aiheena on kysymys, joka herää väkisinkin mieleen nykymarkkinassa. Lähestytään asiaa ensiksi asuntosijoittamisen näkövinkkelistä.

Asuntosijoittajat katsovat kasvukeskuksiin

Aiemmin asuntosijoittajien keskimääräinen toivesijoituskohde oli kassavirtapositiivinen noin kuuden prosentin vuokratuottoa antava käytetty yksiö putkiremontoidusta taloyhtiöstä, joka sijaitsee suuren tai keskisuuren kaupungin kiinnostavalla sijainnilla, esimerkiksi oppilaitoksen vierestä. Tämä on monelle totuus edelleen.

Kasvukaupunkien kiinnostus asuntosijoittajien mielissä tuntuu koko ajan vain korostuvan. Etunenässä Pk-seutu ja Tampere, kolmantena Turku. Kaupaksi käyvät niin uudiskohteet kuin käytetytkin asunnot. On sanomattakin selvää, että isoimpien kaupunkien loistosijaintien asuntojen vuokratuotot ovat verrattain matalat, n. 3-5% sijainnista riippuen. Tuollaisilla tuotoilla myöskään kassavirta ei välttämättä ole positiivinen kulujen ja lainanlyhennyserien jälkeen.

Mikä sitten on syynä tähän trendiin? Arvioisin, että syitä on useampia, alle listattuna muutamia:

 • Voimakas kaupungistuminen
 • Arvonnousutoteumat ja –odotukset
 • Edullinen lainarahoitus
 • Sijainnista haetaan turvaa talouskriisissä

Yksi ehdoton syy tähän trendiin on tottakai voimistuva kaupungistuminen mikä näkyy Suomessa ja ehkä vielä voimakkaammin muissa Euroopan maissa. Kaupungistumiseen liittyy luonnollisesti myös arvonnousuodotukset. Pk-seutu, Tampere ja Turku ovat selvästi edellä muita arvonnousuennusteissa.

Vaikkakin PK-seudun vuokramarkkinoilla on pandemian myötä ollut ainakin väliaikaisesti ylitarjontaa, kun korona muutti maan sisäistä muuttoliikettä Helsingistä pois ja airbnb-asunnot ovat tulleet pitkäaikaisvuokraukseen. Samanaikaisesti pk-seudulla rakennetaan ennätystahtia. Pitkässä juoksussa kuitenkin kaupungistumisen trendi tulee nostamaan asuntojen arvoja pk-seudulla pitkällä aikavälillä.

Turvallisuushakuisuus mikä nousee usein pintaan erilaisissa talouskriiseissä. Isot sijoittajatahot etsivät kriiseissä turvasatamia ja sijoittavat esimerkiksi kultaan, jossa rahojen uskotaan olevan turvassa. Olisiko vuonna 2020 alkanut koronakriisi voinut ohjata asuntosijoittajia valitsemaan turvallisen tuntuisia kohteita, kuten uudiskohteita kasvukeskuksista?

Osakemarkkinoilla takana kaksi vauhdikasta vuotta

Alkuvuoden 2020 koronadipin jälkeen osakemarkkinat ovat nousseet voimakkaasti. Merkittävä tekijä on keskuspankkien massiiviset elvytystoimet minkä seurauksena markkinoilla on valtavasti pääomaa mikä etsii kohteita. Voi myös olla, että sijoittajien tuottovaatimus osakkeissa on madaltunut, koska korkosijoitusten tuotot ovat ennätysmatalia.

Osakemarkkinat ovat tällä hetkellä selvästi ”kasvumoodissa”, kun taas perinteinen arvo- tai osinkosijoittaminen on vähän pois muodista. Sijoittajat hakevat kasvua. Siitä kertoo se, että erilaisten trendiosakkeiden arvostukset ovat jopa tähtitieteellisellä tasolla. Eikös se nyt ole vähän hassua, että samalla kun vetyautoyhtiö Nicolan arvostus pyörii miljardeissa, täytyy auto työntää alamäkeen, että saadaan kuvattua video liikkuvasta autosta? Tässä jos jossain hinnoitellaan tulevaisuutta.

Jättimäiset FAANG-yhtiöt sen kuin nostavat arvoaan vaikka niiden osinkotuotto on erittäin matala tai osa yhtiöistä ei jaa osinkoa ollenkaan. Kuumin hitti markkinoilla tuntuu olevan SPAC-osakkeet (lyhenne sanoista Special Purpose Acquisition Company). SPAC-yhtiön on käytännössä tyhjä kuori, jonne kerätään rahaa ja yhtiön tarkoituksena on tehdä yritysosto eli ostaa iso osuus yrityksestä ja viedä se pörssiin. Myös Suomessa listautumisannit ylimerkitään tällä hetkellä eli markkina on kuuma meillä ja maailmalla.

Muhkeita tuottoja kryptovaluutoilla

Asuntojen ja osakkeiden lisäksi muihin omaisuusluokkiin sijoittaminen on käytännössä aina pelkkää arvonnoususijoittamista. Muita omaisuusluokkia ovat esimerkiksi raaka-aineet, kuten öljy sekä arvometallit kuten kulta ja hopea. Näiden omaisuusluokkien arvot ovat liikkuneet ylöspäin varsin maltillisesti. Tähän ryhmään poikkeuksen tekee kryptovaluutat, jotka ovat olleet voimakkaassa nousussa.

Bitcoiniin sijoittamisesta puhutaan jo paljonkin eri medioissa ja siihen on useita syitä, suurin tietysti voimakas kurssinousu. Kryptovaluuttojen nousua ovat ajaneet digitalisaatio, perinteisten valuuttojen painaminen ja lisäksi myös instituutioiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan. Bitcoin on ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta, mutta erilaisia kryptovaluuttoja on tuhansia. Ja itse asiassa toiseksi suurimman kryptovaluutan Ethereumin kurssi on noussut vuoden takaisesta Bitcoinia enemmän.

Kryptovaluuttojen kurssit ovat kuitenkin erittäin volatiileja. Nyt loppuvuoden aikana kryptojen arvot ovat tippuneet kymmeniä prosentteja. Kukaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan vuonna 2022.

Yhteenveto – Jääkö kassavirtasijoittaminen pysyvästi pois muodista?

Arvonnousupainotteisen sijoittamisen kiinnostuksen kasvusta kertoo eri omaisuusluokkien positiivinen hintakehitys ja suosio trendiosakkeisiin ja –ilmiöihin, joista esimerkkinä vaikkapa SPAC-osakkeet.

Arvonnoususijoittamisessa on sellainen piirre, että se toimii nousumarkkinassa, mutta sitten taas aika paljon heikommin laskumarkkinassa. Kassavirtasijoittaminen perustuu sijoituskohteesta saatuihin kassavirtoihin, jolloin sijoitus voi tuottaa vaikka sijoituskohteen arvo ei nousisikaan. Tässä suurin syy miksi kassavirtasijoittaminen ei tule jäämään historiaan.

Nyt eletään kasvumarkkinassa ja tilanteet tulevat muuttumaan, aina. Mikään ei ole pysyvää. Fiksu sijoittaja tietysti pyrkii pelaamaan sijoituspeliä sen mukaan millaisessa sijoitusympäristössä ollaan ja valitsemaan aina tilanteeseen parhaiten sopivan strategian. Jos on odotettavissa omaisuusluokkien arvojen nousua, voi olla järkevää sijoittaa sen puolesta vaikka uskoisikin, että tilanne tulee joskus muuttumaan. Keskuspankit ovat elvyttäneet ja pitäneet korot matalalla, joka on tukenut omaisuusluokkien arvonnousuja. Viitteitä elvyttämisen hidastamisesta ja korkojen nostamisesta on jo ilmoilla, etenkin Yhdysvalloissa, jossa inflaatio hakkaa jo isoissa lukemissa. Saa nähdä millaisia vaikutuksia on Omikron-muunnoksella ja todennäköisillä tulevilla korona-muunnoksilla maailman talouspolitiikkaan.

Sijoitan itse sekä arvonnousu- että kassavirtamielessä. Kokonaan tai osittain arvonnousuun nojaavia sijoituksia itselläni ovat arvometallit, kasvuosakkeet, kryptovaluutat sekä kasvukeskusten uudiskohdeasunnot. Enemmän kassavirtapainotteisia sijoituksia sitten taas ovat hieman korkeamman vuokratuoton sijoitusasunnot sekä osinko-osakkeet.

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja kasvattanut asuntosalkkuaan suhteellisen vauhdikkaasti ilman suuria tuloja. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä Asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla, josta voit lukea tuoreen infopaketin asuntosijoittamiseen ja liittyä sisäpiiriin, jonka kautta pääsee käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin.

asuntosijoittaminen kryptovaluutat osakkeet

3 thoughts on “Kiinnostaako arvonnoususijoittaminen kassavirtasijoittamista enemmän?

 1. Minä olen merkittävässä määrin kassavirtasijoittaja enkä tule tätä sijoitustyyliä unohtamaan, vaikka se onkin, niin kuin sanot, vähän poissa muodista:

  – Yritän löytää osakkeita, joiden operatiivinen kassavirta suhteessa pörssiarvoon on ollut viimeisen vuoden aikana hyvällä tasolla. Operatiivisen kassavirran löydän kassavirtalaskelmasta ja se on helppo suhteuttaa yrityksen pörssiarvoon. Jos operatiivista kassavirtaa (siis yrityksen kassaan kilisevää nettorahaa) tulee noin 7-15% suhteessa pörssiarvoon niin kelpaa minulle.

  – Yhtenä tärkeänä mittarina käytän viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtunutta liikevaihdon kasvua.

  Tää kassavirtaan tuijottaminen tuottaa osin tylsiä sijoituksia, mutta minusta tylsyys on hauskaa. Riittää hyvin että kassaan kilisee rahaa ja saan kylpeä kolikoissa ja seteleissä. 🙂

 2. Hyviä vinkkejä osakepoimintaan kassavirtasijoittajille!

  Indeksisijoittaminen se vasta tylsää onkin, mutta kummasti vain indeksisijoittajat pesevät keskimäärin aktiiviset sijoittajat pitkässä juoksussa 🙂

 3. Kerran kuussa ostan Suomen osakkeita ja ulkomaan rahastoa. Vuokralainen maksaa asuntoani, asun itse mökillä. Asunnon ostossa on tärkeää sijainnin lisäksi ”tinkiä” hintaa , jolloin arvonnousuun saa boostia. Palkkapäivää odotellessa perehdyn tulevaan osakkeeseen

Comments are closed.

Related Posts