Kuluttajien luottamus heikkenee – miten käy pörssikurssien ?

Kuluttajien luottamus on tilastokeskuksen viimeisimmän kuluttajabarometrin mukaan heikentynyt. Kuluttajat osasivat ennustaa vuoden 2007 pörssilaskun alkamisen ja vuoden 2009 pörssinousun aivan oikein. Alla oleva Suomen pankin pörssin markkina-arvoa kuvaava graafi yhdistettynä Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin kuvaa tätä yhteyttä.

Ovatko kuluttajat tälläkin kerralla oikeassa?

Pörssin markkina-arvo (ylempi) ja kuluttajien luottamus (alempi) vuodesta 2000 alkaen (Lähteet: tilastokeskus, Suomen Pankki)

Kuluttajat ovat tällä hetkellä päättäväisiä – luottamus talouteen on selkeästi heikentynyt. Mutta emme tiedä johtuuko kuluttajien epäluottamus Suomen epäselvästä hallitustilanteesta vai Kreikan, Irlannin ja Portugalin tilanteesta. Huolestuttavista uutisista ei ole ollut pulaa ja jopa IMF:n kaltaiset organisaatiot puhuvat maailmantaloutta uhkaavista riskeistä ja painottavat tilanteen epävarmuutta. Ei ihme että kuluttajat ovat huolissaan.

HEX osakkeiden kurssit eivät ole mitenkään erityisen korkealla, kuten jokainen voi yllä olevasta sinisestä käyrästä nähdä. Jos osakkeet olisivat ylihinnoiteltuja, niin nyt olisi oikea aika myydä. Mutta osakkeet ovat kohtuuhintaisia, ja siksi voi hyvinkin olla, että kuluttajien luottamus ei tällä kertaa heijastu pörssiin. Näin haluamme toivoa.

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki