Loppuvuodesta Suomi saa kutsumattoman vieraan, deflaation

Talous

Suomen pankki kiinnittää huomiota siihen että asuntolainoja maksetaan takaisin ja uusia otetaan vain vähän. Toisen velka on toisen rahaa ja niinpä suomalaisten pankkitileillä oleva rahan määrä (M2-raha) vähenee 5…10% vuodessa. Suomalaiset köyhtyvät.

Rahan määrän väheneminen on aiheuttamassa paikallisen deflaation

Hypo:n ajankohtaiskatsaus kiinnittää huomiota rahan määrän vähenemisen seurannaisilmiöön, deflaatioon. Hypo on havainnut, että kun kohoavien korkojen aiheuttamat lainanhoitokulut puhdistetaan inflaatioluvuistamme, niin olemme jo nyt nollainflaatiossa. Tavaroiden ja palveluiden inflaatio on olematonta ja matkalla alaspäin, kohti deflaatiota.

Deflaatio jäänee Suomen talouden paikalliseksi ja väliaikaiseksi ilmiöksi, mutta Hypo nostaa huolen siitä että Euroopan keskuspankki pitää korkoja liian kauan liian korkealla ja deflaatiosta tulee eurooppalainen systeeminen ilmiö. Kyse on vielä toistaiseksi eräästä riskistä muiden joukossa.

Talouskasvu käynnistyy tämän vuoden puolella

Hypo:n katsaus on terävä ja sisältää omaa ajattelua ja omia havaintoja ja samalla se uskaltaa puhua tosiasioista niiden omalla nimellään. Hypo yhtyy Danske Bankin ja Suomen Pankin arvioon siitä että Suomen talous supistuu hieman tänä vuonna, mutta kasvu käynnistyy kenties loppuvuonna.

Talouskasvu hakee Hypon mukaan liikettä varovaisella viivelähdöllä tämän vuoden puolella, mutta koko vuoden kasvuun päästään vasta ensi vuonna. Samalla korot ovat jo laskeneet huipputasoiltaan, mikä kohentaa kuluttajien ostovoimaa ja siten yksityistä kulutusta.

”Kehysriihen kiristykset ja syyskuun alusta voimaan astuvat alv-korotukset kangistavat osaltaan kasvua, mutta korjaavat julkisen talouden tilaa. Suurempia hankintoja saatetaan ajoittaa elokuulle loppuvuoden sijaan, mutta kasvun iso kuva määräytyy kuitenkin työ- ja korkomarkkinoilla”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee tilannetta.

Kuluttamista kannattaa siirtää, samalla rahalla saa huomenna enemmän

Miten kansalaisen tulee suhtautua mahdolliseen väliaikaiseen paikalliseen deflaatioon täällä Suomessa?  Kulutusta kannattaa laskevien hintojen vallitessa lykätä ja jos korot ovat korkealla niin käteisen pitäminen pankkitilillä voi olla varsin tuottoisaa sijoitustoimintaa. Yksilön kannattaa tässä tapauksessa toimia juuri niin kuin kansantalouden kasvun kannalta on lyhyellä tähtäimellä mahdollisimman vahingollista – säästää pankkitilille.

 

 

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan