Markkinakatsaus S&P 500

Viikkokuvaajan tarkastelu tuntuu avaavan enemmän tilaa kysymyksille kuin antaa vastauksia. 20 viikon LKA on edelleen 40 viikon LKA:n alapuolella, mutta S&P 500 indeksi on kivunnut jo 40 viikon LKA yläpuolelle. Aikaisemmin olen pohtinut nykyisen taloustilanteen ja laskun samankaltaisuutta alkuvuoden 2008 tapahtumiin. Tuolloinkin ralli kantoi hyvän matkaa 40 viikon LKA:n yläpuolelle ennen kuin matka jatkui alamäkeen. Vastaava tilanne oli nähtävissä myös vuosina 2001 ja 2002. Näiden valossa ei tee mieli vielä antaa aivan kokonaan periksi sille mahdollisuudelle, että kokemamme on vasta alkusoittoa. Kuitenkin vuosien 1998 ja 2010 notkahdukset, jotka saivat keskiarvot leikkaamaan, johtivat kovaan nousuun. Tämä joko-tai ajattelu , jossa päätelmänä on se, että markkina voi joko nousta tai laskea, ei anna paljoa lisäarvoa. Nykyisen tilanteen tiedostaminen suuremmassa viitekehyksessä kuitenkin antaa meille arvokkaita suuntaviivoja ja ideoita omien sijoitusten suunnitteluun. Kahden päinvastaisen skenaarion ympärille rakennetut erilaiset toimintamallit mahdollistavat toiminnan sekasortoisessa ympäristössä. Mieli avoinna mahdollisuuksille, kuitenkaan hirttäytymättä kiinni omiin tai toisten mielipiteisiin.

S&P 500 indeksin NH-NL indeksit ovat ampuneet ylös luonnollisella tavalla läpimurron seurauksena. 20 päivän indeksi on päätynyt voimakkaasti ylimyydylle tasolle, joka useimmiten johtaa joko markkinan käännökseen tai ainakin pieneen pullbackiin. 65 päivän NH-NL on päässyt ensikertaa elokuun alun jälkeen bullikselle alueelle. Mielialan muutos tässä indeksissä on tosin tapahtunut todella nopean ja suuren liikkeen jälkeen. Usein pohjien synnyn aikaan 65 päivän NH-NL pääsee bullikselle alueelle jo liikkeen alkuvaiheessa eikä vasta melko pitkän ja rajun nousun jälkeen.  Mikään indikaattori ei tietenkään ole täydellinen ja pään raapiminen tässä kohden saattaa olla turhaa, mutta alitajuisesti tämä heittää kyllä jonkinlaisen varjon tämän liikkeen kestävyyden päälle. On tietenkin täysin mahdollista, että olen vain vainoharhainen ja levon tarpeessa.

Ylikuumennut 20 päivän NH-NL yhdistettynä aivan sormeiluetäisyydellä olevaan 1260 vastustasoon antaisi riittävästi syitä pieneen vetäytymiseen ja lepoon. Tärkeää on pitää silmällä 1220 – 1230 tasoa, sillä sen rikkominen saattaa hyvin elvyttää nyt kanveesissa makaavat shortit. Liike pohjilta ylös on ollut voimakkaasti shorttien ulosjuoksua positioista eikä uutta rahaa markkinoille ole vielä virrannut reppukaupalla. Tähän asti kaikki heikkous markkinoilla on ostettu joko shorttien tai sitten kyydistä jääneiden toimesta.  Seuraava pullback antaa meille paremman kuvan siitä, virtaako osakemarkkinoilta pakoon juossut raha takaisin vai jatkuuko hermoja raastava heilunta.

 Yllätykset kuuluvat osakemarkkinoiden luonteeseen. Juuri kun sijoittajat tottuvat korkean volatiliteen ajatukseen, päädytään pitkälle matalan volatiliteetin aikakaudelle, joka jättää monet pois kelkasta, kun sopivan tuntuista kyytiin hyppäämisen kohtaa ei tunnu olevan. Kun riittävän monta kuukautta kuljetaan matalan volan ympäristössä, uskotaan sen olevan ikuista. Tästä hetkestä ei useimmiten kestä kauaa kun kortit jaetaan jälleen uudelleen. Viimeksi tästä saatiin hyvä esimerkki 2010 kesällä volatiliteetin ollessa ylhäällä ja syksyn tullen liikkeen muuttuessa lähes viivoittimella piirretyksi.

 

Aurinkoa päivään!

Matias

www.ViikkoRaha.info

Related Posts