Myös kansainvälinen patentointi alamäessä Suomessa

Kirjoitin alkuvuodesta blogimerkinnän kotimaisen patentoinnin supistumisesta Suomessa. Kirjoituksen tiivistelmä sanoo: Suomeen jätettyjen patenttihakemusten lukumäärä pieneni, samoin myönnettyjen patenttien. Patentointi Suomen ulkopuolella vaikuttaa kasvaneen edelleen.

Nyt monikansalliset patenttivirastot EPO (European Patent Office) ja WIPO (World Intellectual Property Organization) ovat julkistaneet vuoden 2013 alustavat tilastolukunsa. Myös niiden sanoma kertoo, että suomalaisten patentointiaktiivisuus on vähintäänkin suhteellisesti laskenut.

Suomalaisten PCT-hakemusmäärät (WIPO:n hallinnoimat kansanväliset patentinhakemukset) romahtivat 9,6 % jääden 2103 hakemukseen. Ruotsalaisten hakemusmäärät puolestaan kasvoivat kun taas muissa Suomen vertailumaissa hakemusmäärät vähenivät myös Tanskassa, Norjassa ja Itävallassa.

Suurimmat PCT-patenttihakemusten jättäjät Pohjoismaissa olivat Ericsson, Nokia ja Nokia Siemens Networks. Kaikkien näiden hakemusmäärät olivat kasvussa vuodesta 2012, mutta rankin listauksessa kykeni nousemaan vain Ericsson (9. sija v.2013) ja Nokia Siemens Networks (37. sija). Nokia hakemusmäärän kasvu 807 ei riittänyt vaan rankinsija putosi 18:sta 20:een.

Alla kuvassa näiden kolmen yhtiön PCT-hakemusmäärät neljän viime vuoden aikana.

Nokia, Ericsson, NSN PCT patenttihakemukset

Myös Euroopan patenttiviraston EPO:n tilastoluvut vuodelta 2013 puolestaan osoittavat Suomen osalta lähes nollakasvua 17 hakemuksella 2818 hakemukseen. Tämä tarkoittaa suhteellisen aseman menetystä kun EPO:n kokonaishakemusten luku kasvoi 2,8 % viime vuonna.

Lisää aiheesta Patenttihaukka blogissani.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan