Myös kansainvälinen patentointi alamäessä Suomessa

Kirjoitin alkuvuodesta blogimerkinnän kotimaisen patentoinnin supistumisesta Suomessa. Kirjoituksen tiivistelmä sanoo: Suomeen jätettyjen patenttihakemusten lukumäärä pieneni, samoin myönnettyjen patenttien. Patentointi Suomen ulkopuolella vaikuttaa kasvaneen edelleen.

Nyt monikansalliset patenttivirastot EPO (European Patent Office) ja WIPO (World Intellectual Property Organization) ovat julkistaneet vuoden 2013 alustavat tilastolukunsa. Myös niiden sanoma kertoo, että suomalaisten patentointiaktiivisuus on vähintäänkin suhteellisesti laskenut.

Suomalaisten PCT-hakemusmäärät (WIPO:n hallinnoimat kansanväliset patentinhakemukset) romahtivat 9,6 % jääden 2103 hakemukseen. Ruotsalaisten hakemusmäärät puolestaan kasvoivat kun taas muissa Suomen vertailumaissa hakemusmäärät vähenivät myös Tanskassa, Norjassa ja Itävallassa.

Suurimmat PCT-patenttihakemusten jättäjät Pohjoismaissa olivat Ericsson, Nokia ja Nokia Siemens Networks. Kaikkien näiden hakemusmäärät olivat kasvussa vuodesta 2012, mutta rankin listauksessa kykeni nousemaan vain Ericsson (9. sija v.2013) ja Nokia Siemens Networks (37. sija). Nokia hakemusmäärän kasvu 807 ei riittänyt vaan rankinsija putosi 18:sta 20:een.

Alla kuvassa näiden kolmen yhtiön PCT-hakemusmäärät neljän viime vuoden aikana.

Nokia, Ericsson, NSN PCT patenttihakemukset

Myös Euroopan patenttiviraston EPO:n tilastoluvut vuodelta 2013 puolestaan osoittavat Suomen osalta lähes nollakasvua 17 hakemuksella 2818 hakemukseen. Tämä tarkoittaa suhteellisen aseman menetystä kun EPO:n kokonaishakemusten luku kasvoi 2,8 % viime vuonna.

Lisää aiheesta Patenttihaukka blogissani.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com