Nokiassa todellisuus ylittää parodian

Sijoittaminen

Ennen joulua ajattelin keventää tunnelmaa vitsailemalla Martelasta, joka täsmensi liikevaihtoaan vielä 20.12. Leikilläni sanoin, että kas kun ei 31.12.

Espoossa otettiin vitsi ihan tosissaan ja täsmennettiin Nokian vuoden 2023 näkymiä lauantaina 30.12. Enää ei naurata, sillä tämä on jo toinen kerta samalta firmalta saman kuukauden sisällä.

Esim. Inderes 4.12. aamulla epäili AT&T:n antavan rukkaset Nokialle. Kului vuorokausi ennen kuin Nokia kommentoi asiaa.

Ja nyt siis 30.12. Nokialta kerrotaan seuraavaa:

”Tilikauden 2023 ollessa vielä kesken, Nokia ei voi antaa alustavia tietoja taloudellisesta tuloksestaan. Yhtiö julkaisee viimeisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa ja koko vuoden 2023 taloudellisen tuloksensa 25.1.2024.”

JPMorgan Chase ei kerro alustavaa, vaan ihan lopullisen tuloksensa vuodelta 2023 jo parisen viikkoa ennen Nokiaa eli 12.1. Käyttävätköhän ne USA:ssa peräti laskukonetta?

Jos Nokia todella on USA:n aikaa 29. 12. vielä käynyt neuvotteluja lisenssiensä uusimisismaksuista, kyllä Nokian epätoivoinen tarve paremmista tilinpäätösluvuista on paistanut läpi vastaosapuolelle.

Nokia perusteli aikoinaan Lundmarkin valintaa näin: Lundmark oli Fortumissa tuonut merkittävää lisäarvoa sijoittajille uudistamalla menestyksekkäästi yrityksen strategian ja nostanut sen samalla vahvaksi toimijaksi muuttuvalla globaalilla energiasektorilla.” Todella hyvät perustelut!

Kun toimiva johto ei pysty epäonnistumisistaan avoimesti kertomaan, varmaan Nokian hallituskin jatkaa samalla mitääntekemättömyyden linjalla. Ainakaan Solidiumilta on turha mitään aktiivisuutta odottaa. Baldauf (68 v.) ja Lundmark (60 v.) jatkavat Fortumista tutulla ”tyylillään”, kunnes verkkoliiketoimet tai koko firma myydään uuden Elopin välityksellä ja jäljelle jää vain suuri menneisyys.

Kuten Martelasta sanoin: Jos asia katsotaan tarpeelliseksi ja välttämättömäksi julkistaa joulukuun lopussa, kyllä se olisi tullut julkistaa jo marraskuussa. Ikävä asia ei viivyttelemällä paremmaksi muutu.

Kuvan lähde

2 thoughts on “Nokiassa todellisuus ylittää parodian

 1. Tein aikoinaan hetken töitä tuon yllä olevan kuvan henkilön kanssa. Hän vastasi silloin lähinnä uusien haastajaoperaattoreiden laitekonsepteista roolissaan ”Johtaja, Access Systems, Nokia Telecommunications”

  Kehitin tuota liiketoimintaa varten konseptin, jossa kadunvarsille tulevat tietoliikennelaitteet integroitiin yhteen tarvittavien akkujen ja virransyötön kanssa sekä suojatiin sähkömagneettisesti ja mekaanisesti koteloon. Kyseessä oli samanlainen kadunvarsikoteloihin perustuva konsepti jolla tänäkin päivänä toimitetaan esimerkiksi valokuidun avulla nopea internet yhteys omakotialueilla.

  Tuo yllä olevan kuvan henkilö ei oikein pitänyt minusta, en tiedä miksi. Ja niinpä tiemme erosivat ja lähdin muihin tehtväiin. Tuo konsepti toteutettiin kyllä Nokian toimesta, mutta ehkä vähän huonosti. Lundmarkin Access Systems liiketoiminta jouduttiin sittemmin lopettamaan. Oli tehty liian paljon virheellisiä päätöksiä ja liiketoiminta-arvioita. Kaikki lopettamiseen johtavat virheet eivät olleet Pekka Lundmarkin tekemiä.

  Olen sen jälkeen pyrkinyt karttamaan Pekka Lundmarkiin liittyviä liiketoimintoja. Hyvä niin. Olen säästynyt ainakin Fortum katastrofilta ja nyttemmin myös Nokian kompuroinnilta.

 2. Kirjoitin tuohon alun perin: ”Ainakaan Solidiumilta on turha mitään aktiivisuutta odottaa.”

  Nyt täytyy SUURESTI HÄMMÄSTYÄ, että Solidiumilta kului VAIN KOLME VIIKKOA huomata oikein ”huolenaihe”. Toisaalta osari pullahtaa ylihuomenna ja ehkä sen jälkeen maan hallituskin huolestuu, sillä vielä keväällä valtio sijoitti Nokiaan sata miljoonaa euroa.

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nokian-suuromistaja-nostaa-ison-huolenaiheen-nayttaa-tosi-huonolta/2b66e959-8b8c-4d86-936a-4303bf8cb8bf

Comments are closed.

Related Posts