Nyt on osakemarkkinoilla ostajan hullut päivät

Viime päivien pörssiromahdus on ollut mittava, 10% luokkaa. Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi on samaan aikaan noussut yli 20 lukemaan. Tämän tyyppiset tilanteet ovat aina olleet hyviä oston paikkoja. Paras hetki on historian valossa joko nyt tai sitten muutaman kuukauden kuluttua. Kukaan ei etukäteen tiedä täsmälleen oikeaa ajoitusta.  

VIX indeksi kertoo että nyt on pörssissä oston paikka (Lähde: Yahoo)

Dollareissa mitattu kurssinotkahdus on ollut suurinta mannerkiinassa, Sanghaissa, mutta romahdus on tarttunut myös lähialueisiin. Esimerkiksi HongKong:n pörssi on laskenut noin 20% verran. Parhaat ostajan markkinat löytynevätkin Kiinan lähialueelta.

Sanghai ja HongKong ovat laskeneet eniten (Lähde: Google Finance; arvot dollareissa)

Hyviä ostokohteita on muuallakin. Euroopan osakkeet eivät ole olleet mitenkään erityisen korkealle arvostettuja ja tapahtunut notkahdus on tehnyt Eurooppalaisista osakkeista melkeinpä edullisia. Esimerkiksi Saksan DAX indeksi on romahtanut yli 10% ilman että talouden näkymät olisivat muuttuneet epäedullisempaan suuntaan. 

Tapahtuneen romahduksen takana lienevät seuraavat tekijät:

  • raaka-aineiden hinnoissa on tapahtunut merkittävää laskua ja tämä indikoi maailmantalouden heikkenemistä
  • Kiinan talousluvut kertovat talouskasvun ja investointien hiipumisesta
  • USA:n odotetaan syyskuussa nostavan keskuspankkikorkoa (koronnosto voi uusien tietojen valossa siirtyä myöhempään)

Uutiset eivät kuitenkaan merkittävästi uhkaa maailmantalouden noin 3% kasvua. Kyse lienee muutaman kymmenesosaprosentin luokkaa olevasta muutoksesta ja osakemarkkinoiden reaktiota voisi sanoa rajuksi, jopa ylilyönniksi. 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan