NYT saattaa alkaa Putinin lähtölaskenta

Sijoittaminen Talous Yhteiskunta

Olen tähän asti suhtautunut penseästi spekulointiin Putinin syrjäytymisestä. Kaikesta päätellen hän antoi Kiinalle jonkinlaisen ennakkoilmoituksen hyökkäyksestä Ukrainaan ja Kiina ilmeisesti uskoi invaasion onnistumiseen.

Nyt kansainvälisesti (esim. Reuters) on raportoitu Xin tuominneen selväsanaisesti ydinaseilla uhkailun. Uutinen on yleisessä levityksessä, mutta tuossa kiinnittyy huomio ilmaisuun, että tämä on Kiinan ensimmäinen tällainen reaktio.

Samalla putoaa mielestäni lopullisesti pohja spekulaatiolle Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin, johon en muutenkaan ole uskonut. Taiwanilla on saaria tykinkantaman päässä mannerkiinasta, ja niitäkin Kiina on vuosikymmeniä sietänyt. Formosan salmen onnistunut ylitys olisi Kiinalle aivan liian suuri haaste ja Ukrainan sodan esimerkki ei houkuttele. Kiinalaisten pitkäjänteisyyttä ei pidä aliarvioida eikä pidä vähätellä heidän intressiään maailmankauppaan, jota Ukrainan sodan laajeneminen uhkaisi.

Venäjä on lähtökohtaisesti tottunut jonkinasteiseen eristäytymiseen, tosin kylmän sodan aikaan lämmitti Varsovan liiton vastentahtoinen ja kolmannen maailman ehkä aidompikin ”toveruus”. Mutta jos joukkotuhoaseen käyttö uhkaa Venäjän kauppasuhteita, maalle ei jää keinoja Ukrainaa vastaan. Talvi tulee nimittäin Ukrainan sodan kaikille osapuolille aivan yhtä kylmänä, niin se tuli Suomessakin talvella 1940.

______________________________________________________________________________________

 

Lopuksi totean, että olen alkanut netto-ostaa ja tarjoan jopa vinkkiä. Sampo himoitsee Topdanmarkia synergiaetujen takia ja joutuu jossain vaiheessa kait maksamaan preemiota,  käsillä on lähes vuoden alin kurssi.

pohja

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla