Omat Rahat Katsaus: Jännitys kasvaa

Sijoittaminen Talous

Jännitys tai ainakin jännitteet tuntuvat kasvavan pörsseissä.

S&P500 nousi ensimmäisellä vuosipuoliskolla hurjat 14%, mutta 60% tästä noususta on viiden yrityksen ansiota: Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple ja Meta. Tasaisilla osakepainoilla S&P500 olisi noussut vain 4%. Mainituista yritysistä etenkin Nvidian kohdalla on jo havittavissa hermostuneisuutta. Kun p/e luku on yli 70, kaiken pitää toimia täydellisesti. Tässä mailmassa täydellisyyttä nähdään valitettavasti aniharvoin. AI-huuma on ehkä jo saavuttanut hypekäyrän huipun, jonka jälkeen tulee romahdus ja vähittäinen palautuminen oikeiden kannattavien sovellutusten hitaan kasvun ajamana.

Sähköautot ovat jo yliuttäneet hypehuipun ajat sitten. Esimerkiksi Tesla ei ole enää mukana pörssejä nostavassa ryhmässä. Lähiaikoina olemme nähneet ja kuulleet alalta myös muita heikkouden merkkejä. Fisker ajatui konkurssiin epäonnistuttuaan littoutuma-aikeissaan vanhan liiton autonvalmistajan kanssa. Rivian onnistui paremmin, ja liittoutui VW:n kanssa. Kun kassavirta on 1 miljardin$ negatiivinen joka kvartaali, onkin syytä löytää syvätaskuinen rahoittaja. VW:lle kaikkiaan 5 BUSD sijoitus yhteisyritykseen tuo konsernin käyttöön heti Rivianin softaa. VW-konserni on itse takkunut pahasti softapuolella, joten liike saattaa olla järkevä.

Sensijaa BYD:n tulostiedotteita lukee mielellään. Arvostustaso on ”Teknojätti” kategoriassa suorastaan maltillinen. Mutta vaikeuden piilevät edessäpäin, kun USA:ssa ja Euroopassa viritellään rajaesteita kiinalaisvalmisteisille autoille. Paine autoviennille suuntautuu vääjäämättä muaalle asiaan, jossa markkina tosin on rajallinen, etenkin tuntuen Intian vihamielisyyden Kiina kohti.

Kiinassakin jännitteet kasvavat, kun kuukausi toisansa jälkeen saadaan puoliheikkoja talouslukuja varsinkin teollisuustuotannosta. Xi ei ilmeisesti helposti muuta strategiaansa vientivetoisesta kasvusta. Myöskään Venäjän ja Pohjoiskorean lähentyminen tuskin on Xi:n mieleen – väheneehän silloin venäjän riippuvuus Kiinasta.

Japanissa jännitteen löytyvät heikon jenin ja sitkeästi alhaisen korkotason välillä.

Euroopassa jännitetään Ranskan vaaleja. Ääri-oikeiston ja -vasemmiston taloustaitoon ei luoteta. Euroopassa onkin nähty  ”pelkokertoimella” mitattuna suurempaa hermostuneisuutta kuin yhdysvalloissa.

Ja kaikkein suurin jännitysnäytelmä nähdään tetenkin loppuvuonna Yhdysvalloissa. Valitaanko presidentiksi seniili vai oikukas itsevaltias? Julkisesti on Ihmetelty, miten yleensä hyvällä itsesuojeluvaistolla varustetut biljonäärit voviat tuke oikukasta Trumpia? Yksi selitys kuulosti minusta siltä että siinä voi piillä totuuden siemen: Liike-elämässä pärjänneet miljardöörit eivät voi uskoa että on ihmisiä joiden kanssa ei voi neuvotella. Kaikesta voidaan sopia, kunhan hinta on oikea. He eivät ymmärrä että on olemassa todellisia fanaatikkoja – uskonnollisia tai muita.

Kaikeken kaikkiaan voi olla edessä ”jännittäviä aikoja” – jonkin verraan kuivaa ruutia käteisen muodossa voi siis olla paikallaan hyvien tilaisuuksien varalta.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +11.2%, alusta (27-05-2010) +233.2%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: China Everbright (+12.8%), Dai Nippon (+12.1%), TSM (+10.0%)

Kuukauden Laskijat: Mineral resources (-27%), GSK (-13.4%), Ipsos  (-13.1%)

Kuukauden Osingot:

Samsung
Intel
KID asa
volkswagen
Mizuho
Ibersol
Brazil small cap
Itochu
Tokuyama
Seibu
Murata
H&T group
Dai Nippon

 

Salkkumuutokset: ei muutoksia

 

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja


Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

 

Artikkelikuva günter / Pixabay

One thought on “Omat Rahat Katsaus: Jännitys kasvaa

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan