Omat Rahat Katsaus: Lyhyeksi, Lyhyeksi, Lyhyeksi.

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +6%,  alusta (27-05-2010) +16.8%, 1 vuosi +1.3% 

Yleistä:

Kreikka, Espanja, Italia…miten menee? Päätökset ovat politikkojen käsissä , eli täysin arvaamattomia. Odottamaton oli (ainakin minulle) loppuviikon ralli euroopassa ja muuallakin. Tuli kiire myydä indeksi-putit pois. Hyvä arvaus oli sensijaan shortata italian valtionlainoja. Nekin lähtivät kyllä loppuviikosta nousuun, mutta ehtivät tuottaa mukavan voiton. Myös osinkofutuurit nousivat mukavasti.  Osakefundamentalistit eivät pidä johdannaisista, mutta omat kokemukseni viittaavat siihen että sopivassa tilanteessa ja harkiten käytettynä näistä on apua.

Ovensuu-kyselyjen perusteella Kreikassa ei saada markkinoiden toivomaa lopputulosta, eli selvää voittoa euromyönteisille puolueille. Lopputulos näyttää olevan joko voitto vasemmistolle tai – vielä pahempaa – hallitusmuodostuksen estävä tasapeli. Näin ollen odotan karhujen juhlivan maanantaina. Ainoa pelastaja voi olla ECB:n super-Mario ulkomaisine veljineen.

Jos olet melko varma muutoken suunnasta voit ostaa (tai myydä) indeksi-futuureja. Jos osut oikeaan saat silloin heti voittoa, mutta väärä arvaus tuottaa myös heti tappion. Nämä on yleensä hyvä yhdistää stop-loss myyntitoimeksiantoon.

Optioita ostamalla (joko Call- ta Put-tyyppisiä) riski on pienempi  ja rajoittuu vain sijoitettuun rahasummaan, mutta toisalta tarvitaan suurempi oikeansuuntainen liike indeksissä ennen kuin voittoa tulee.

Optioiden myyminen on riskialttiimpaa, onhan mahdollinen tappio rajaton, mutta toisaalta voit tienata mahdollisuudella että indeksi ei nouse merkittävästi (myydän Call-optioita) tai ei laske merkittävästi (mydään Put-optioita). 

Strategia:

Nyt alan aavistaa mihin suntaan ensi viikolla mennään, ja melko varmasti liike on voimakas. Ensimmäiset reaktiot nähdään jo muutaman tunnin kuluttua Aasian markkinoiden avautuessa.

Lyhyeksi, Lyhyeksi, Lyhyeksi: Euro, pörssi-indeksit, eteläiset valtionvelkakirjat. 

Osake-puolella olen kasvattanut Etelä-afrikan salkkua, joka on nyt sopivan pullea. Randi on ollut heikokho eikä paikallisilla markkinoilla toimivat yhtiöt ole kovinkaan herkkiä euroopan mullistuksille.

Seuraavan rytinän jälkeen löytyy todella edullista ostettavaa euroopasta. Pidetään ruutia kuivana että silloin pääsee ostoksille. Parempaa alennusmyyntiä ei taida tulla vuosikymmeneen. Aavistelen että ostojen aika euroopassa alkaa olla lähellä.

 

Salkkutapahtumat 2 vko:

Myyty: Kulicke&Soffa. Taalasalkkua kevennetty suunnitelman mukaisesti. Puolijohdeteollisuus tuskin investoi voimakkaasti lähiaikoina, jote K&S oli luonteva valinta.

Ostettu: Invicta Holding. Eteläafrikalainen koneosien ja maatalouskoneiden maahantuoja ja jakelija. Vakaasti pitkään kasvanut (eps 17% viiden vuoden yli). Kassavirta on vahva (price/cashflow: 9), mutta huolena korkeat velat. 3% osinko ei haittaa ollenkaan… Nyt alkaa olla etelä-afrikkaa riittävästi salkussa eikä lisäostoja tule vähään aikaan.

Asseco poland. Puolalainen pankki- ja julkishallinnon aloille keskittynyt IT-talo. Kasvua (eps viiden vuoden yli: 13%) ja kohtuullinen kassavirta (price/cashflow: 5)

Osingot: LQD, ICBC, Bollore

Muuta: Golden Ocean Q1 tulos oli pitkästä aikaa hieman positiivsempää luettavaa. Pahin on ehkä kuitenkin kuivarahtiyhtiöllä takana.

Salkun Nousijat (2 vko): Olam (+13.8%), Synergy Health (+12.6%), Sparebank 1SR (+12.4%)

Salkun Laskijat (2 vko): Supergroup plc (-10.7%), Oriental watch (-10.1%), ICBC (-7%)

4 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Lyhyeksi, Lyhyeksi, Lyhyeksi.

 1. Liian aikaisin hihkaistu
  Nea demokratia saakin tarpeeksi ääniä … Pitkäksi, pitkäksi, pitkäksi….euro vahvistuukin jo jeniä vastaan.

  1. Pakon edessä

   Viimeiden pakon edessä poliitikotkin taipuu, mutta ei senttiäkään ennen.

  2. Miten voi Marine Harvest?

   Vieläkö omistat Marine Harvestia, jota hehkutit vuosi sitten?

   Pidätkö sitä vielä sijoittamisen arvoisena?

   Markon Kittinger

   1. Marine Harvest voi hyvin!

    Mutta ei ole valitettavasti ollut vähään aikaan salkussa.

    Kurssi on noussut vahvasti viime aikoina lohen markkinahinnan siivittämänä (fish pool). Myöhästyin ostoista. Tällä hetkellä en ostaisi MH:ta, kurssi on ehkä rynnännyt liikaakin, 4 NOK tai alle voisin harkita.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan