Omat Rahat Katsaus: Treiditön Tammikuu

 

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +2.9%,  alusta (27-05-2010) +34.9% 

 

Otsikko pitää melkein paikkansa: Osakesalkkua ei ole säädelty, mutta pari johdannaiskauppa on tehty. Tammikuu oli pörssi-indeksien valossa loistava. Mutta ne eivät kerro koko totuutta ainakaan euroissa sijoittavalle. Samalla on näet euro vahvistunut mikä syö salkun arvoa euroissa laskettuna. Allaoleva kuvaaja visualisoi yhtä räikeimmistä esimerkeistä. Tokion Topix-indeksi on marraskuun pohjien jälkeen noussut noin 30% (musta käyrä). Samalla on kuitekin jeni heikentynyt saman verran (punainen käyrä). Eurosijoittaja on siis saanut nollatuloksen! Miten tätä vastaan voi suojautua tai jopa hyötyä tilanteesta?

  • Voit suojata jeniposition ostamalla EURJEN osto-option. Kuukauden juoksuajan call-optio 126.5 kurssille maksoi viime katsomalla n. 1.65% position arvosta. Ei ilmaista, mutta ei (varsinkaan tässä tapauksessa) kovin korkea hinta suojasta. Häviät korkeintaan sen minkä optiosta maksat.
  • Käytä suorien osakesijoitusten sijaasta indeksifutuureja. Nämä eivät valuuttakursseista välitä. Tärkeää on vain indeksin numeroarvo.
  • Voit ostaa suoraan EURJEN -paria marginaalilla, siis myyt periaatteessa yhtä paljon jenejä kun ostat osakesalkkuun. Vaihtokurssi on silloin ikäänkuin lukittu sisään. Tämä on halvempaa kuin osto-option ostaminen, mutta voit myös hävitä jos euro alkaakin heiketä.

 

 

 

Osingot: Wisdom Tree em debt, Aberedeen asia-pacific, Lewis Group, Netcare, Citigroup
 
Salkun Nousijat (1 kk): Great Wall Motor (+22.1%), DelClima (+18.2%), Vaisala (+14.5%)
Salkun Laskijat (1 kk): 361 degrees (-6.4%), Diebold (-4.8%), Olam (-3.9%)

Strategia: Euro on nyt alipainossa, ja ylisuurta salkkua on syytä keventää. Aloitan myymällä Michelin koska se todennäköosesti kärsii vahvasta eurosta muita salkkuyhtiöitä enemmän. Kehittyvien maiden lainat joita on Wisdom Three emerging market debt ETF ja Aberdeen Asia-Pacific debt rahastoissa alkavat olla tuotoltaan jo hyvin alhaisia, puhutaan 4% luokasta. Näistäkin on hyvä aikaa kotiuttaa voitot. Rahat sijoitetaan japaniin jossa lisätään Marubeniä ja Konamiapuntaan sekä puntaan jossa lisätään Tesco. Tämän lisäksi pitänee etsiä puntaasalkkuun uusi yhtiö…palataan. Jenin heikkenemistä vastaan suojaudutaan, ei muita. 

One thought on “Omat Rahat Katsaus: Treiditön Tammikuu

  1. Valuutat ja osakkeet

    Olen ajatellut käsitellä osakkeiden ja valuuttojen suhdetta, tai tarkkaan ottaen dollariosakkeisiin sijoittamista juuri kuvaamaltasi kannalta. Dollarin ja osakkeiden suhdetta olen kuvannut useasti. Siihen liittyy juuri kuvaamasi ongelma, jota pidän fundamentaalina eurokansalaisen kannalta. Palaan asiaan tarkemmin blogissa.

    Heikki

Comments are closed.

Related Posts