Omat Rahat: Osingot osakkeina

"Keep it simple". Tässä hengessä olen alkanut ruksata vaihtoehdon "tahdon osingot osakkeina". Tämä mahdollisuus on yleinen brittiläisissä osakkeissa. Omassa salkussa mm. Tesco ja Shell tarjoavat tämän mahdollisuuden. Mitä etua tästä on? 

-Veronmaksun lykkäys: Vero lankeaa maksettavaksi vasta kun näin saadut osakkeet myydään. Silloin näihin voi soveltaa 25% hankintahintaolettamaa, eli vero on samaa luokkaa kuin rahan otettuna. Jos aikoo pitää position pitkään ehtii raha kasvaa korkoa korolle pitkään.

-Mahdollisen tuplaverotuksen välttäminen: Monet välittäjät eivät hoida asiakkaansa puolesta verotusasioita. Asiakaalla on silloin kaksi mahdollisuutta: Maksa tuplavero sekä lähdemaassa että suomessa tai ruveta paperihommiin ulkomaisen viranomaisen kanssa. Jos kyse on pienestä summasta monikaan ei tähän ryhdy. Myös siinä tapauksessa että välittäjä hoitaa tai hoidattaa tämän asiakaan puolesta rahat voivat tulla tilille pitkällä viiveellä mahdollisesti jollakin palvelumaksulla vähennettynä.

-Kurssinousun mahdollisuus: Osinko-osakkeiden kurssi saattaa nousta myöntämisen ja myynnin välillä. Tämä ei ole niin iso etu kuin ensiajattelemalla vaikuttaa. Rahan otettu osinko olisi todennäköisesti sijoitettu uudelleen jollakin tavalla. Onko siis osinko-osakkeen arvonnousu suurempi kuin muiden sijoitusten? Käytännössä saattaa voittoa syntyä siitä ettei tule transaktiokustannuksia.

Haittana tästä menettelystä on lähinnä lisäselvitykset myyntihetkellä – osakkeet on hankittu monessa pienessä erässä jotka periaatteessa pitäisi ilmoittaa erikseen. Jos käyttää alinta mahdollista hankintahintaolettamaa verottaja tuskin pyytää lisäselvityksiä vaikka nämä ilmoittaisi könttänä. Lisäriski on tietenkin osinko-osakkeen kurssin lasku – mutta mitäpä siitä jos muutenkin on salkussa huomattavasti suurempi määrä samaista osaketta.

Tilanne on toki toinen jos on riippuvainen osinkojen jatkuvasta rahavirrasta.

2 thoughts on “Omat Rahat: Osingot osakkeina

 1. Millä perusteella katsot,

  Millä perusteella katsot, että osakkeina maksetut osinkotuotot ovat veronalaisia vasta kun myyt osakkeet? Toivottavasti et ole tällä periaatteella täyttänyt veroilmoitustasi kovin monelta vuodelta, koska osinkotuotto on aivan samalla tavalla veronalaista sinä vuonna kun saat osingon, sait sen sitten rahana tai osakkeina.

  1. Aivan oikein…

    

   2.12 Osinkona saatujen osakkeiden hankintameno
   Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun KHO 28.10.2005 T 2765 mukaan osinkona saatujen osakkeiden hankintamenoksi katsotaan osakkeiden käypä arvo osinkoa jaettaessa. Saadun osingon määräksi katsotaan vastaavasti osinkona saatujen osakkeiden käypä arvo. Saatujen osakkeiden hankintamenoksi luetaan osakkeiden koko arvo riippumatta siitä, että vain osa tästä määrästä luetaan veronalaiseksi tuloksi.
    
   Eli varsinaista veronlykkäystä ei tule ja hyötyt supistuu mahdollisen kaksoiverotuksen välttämiseen – joka tosin voi olla merkittävämpi osa.
    
    

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan