Ostoja ja myyntejä on mahdollista ajoittaa likimain oikein

Keskipitkän ajan treidari haluaa ostaa silloin kun osakkeet ovat edullisia ja myydä silloin kun on paikallinen huippu. Mutta onko tämä mahdollista, mistä tietää että osakkeet ovat juuri nyt edullisia tai kalliita?

Erään työkalun tarjoaa CNN money tuottama Fear & Greed indeksi (kuva oikealla). Osakkeita kannattaa yleensä myydä silloin kun saavutetaan ”Extreme Greed” taso ja yleensä kannattaa ostaa silloin kun ollaan ”Extreme Fear” tasolla.

Fear & greed indeksi on aika lailla luotettava sentimentti-indikaattori.  Se lasketaan seitsemästä tekijästä, joista yksikään ei sisällä subjektiivista arviota:

 • kuinka paljon S&P 500 on 125 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella
 • kuinka monen pörssiyrityksen kurssi on vuoden korkeimmassa arvossaan
 • osto- ja myynti- optioiden välinen ero (moniko on veikannut nousua/laskua)
 • vakavaraisten yritysten yrityslainojen ja ns. roskalainojen välinen korkoero
 • monenko yrityksen kurssi laskee verrattuna siihen monenko nousee
 • osakemarkkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi
 • osakkeiden ja yrityslainojen tuottoero

Oikealla on kuva joka antaa käsityksen siitä, kuinka hyvin Fear & Greed olisi toiminut viimeisen kahden vuoden aikana. Sen pohjalta rakennettu strategia olisi toiminut kohtuullisesti. Jos olisi aina myynyt, kun ollaan ”Extreme Greed” tasolla ja ostanut, kun ollaan ”Extreme Fear” tasolla olisi pärjännyt hyvin. Varallisuus olisi kasvanut  ja riski olisi ollut hieman tavallista pörssisijoittajaa pienempi (osakkeissa ei olisi tarvinnut olla koko aikaa).

Tämän perusteella näyttäisi siltä että osakekauppoja voi ja kannattaa ajoittaa. Hyvällä ajoittamisella saa etua verrattuna sijoittajaan, joka ei ehdi seurata tilannetta. Vanha sääntö siitä, että kannatta ostaa silloin kun pelko on korkealla pätee.

 

 

One thought on “Ostoja ja myyntejä on mahdollista ajoittaa likimain oikein

 1. Kiintoisa indikaattori, kiitos

  Kiitti Kai, kiintoisa indikaattori, jota en ole ennen nähnyt, sen elementit ovat kyllä tutut. Aika samoja signaaleja tuo tietysti antaa kuin muut indikaattorit – ainakin minun – mutta täytyy panna seurantaan tämäkin.

  Trendien saalistaminen ei ole rattoisaa päiväkävelyä, mutta kyllä markkinoiden ekstreemit voi tunnistaa ainakin tiettyyn mittaan, ja niistä voi hyötyä ainakin pitkässä juoksussa.

  Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan