Pankit on ollut yksi parhaista Helsingin pörssin toimialoista

Sijoittaminen

Toimialasijoittaja pyrkii sijoittamaan aliarvostettuihin liiketoiminta-alueisiin ja odottelee kunnes aliarvostus purkautuu ja siirtyy sitten taas uuteen toimialaan.

Toimialoja tunteva taitava sijoittaja voi tehdä hyvää tulosta. Toimialojen erot voivat olla hyvinkin suuria, vuodessa kymmeniä prosentteja.  Mikä menee tänä vuonna alas voi olla parin vuoden kuluttua erinomainen valinta.

Toimialasijoittajan ei tarvitse olla nopea liikkeissään. Trendit kestävät yleensä useita vuosia, keskimäärin pari vuotta tai enemmän. Toimialojen erot usein tasoittuvat vuosien mittaan eikä hyväkään toimiala voi pitkään pärjätä muita paremmin.

Oheinen kuva vertailee kymmenen vuoden ajalta muutamaa Helsingin pörssin sektoria. Parhaiten ovat viime aikoina pärjänneet pankit ja suomalaisen teollisuuden selkäranka, teollisuutuotteet.  Kaupan ala koki kymmenisen vuotta sitten kovia eikä ole oikein toipunut tuosta pudotuksesta.

Kuvan osakeindeksit ovat Nasdaq nordic ylläpitämiä ja ne eivät lähde samasta lukemasta. Jos tämä virhe korjattaisiin niin indeksit olisivat nyt kymmenen vuoden päästä paljon lähempänä toisiaan.

Toimialaindekseistä saa enemmän tietoa Nasdaq Nordic sivuilta:  https://www.nasdaqomxnordic.com/indeksit

Seuraavat indeksit olivat mukana kuvan vertailussa (gain index tarkoittaa että osingot ovat mukana):

 

 

 

7 thoughts on “Pankit on ollut yksi parhaista Helsingin pörssin toimialoista

 1. ”Pankit on ollut yksi parhaista Helsingin pörssin toimialoista”
  Kun maailmaa katsoo peräpeilistä eli historian valossa, niin viimeisten vuosien tiedot puoltavat esitettyä väitettä kyllä.

  Jos katsoo pelkästään viimeisten vuosien kehitystä ja ottaa huomioon keskuspankkien ratkaisevan roolin rahapolitiikan seppinä on lopputulos lähes sama. Korkojen noustessa pankkiala ilmeisesti saa hyviä tuottoja, kun muut alat kärsivät rahan hinnan noustessa.

  Kiistatonta näyttää olevan kaupan ja kiinteistöalan jumboasema menneen ajan perusteella.

  Jos nyt pitäisi valita Helsingin pörssistä 2 toimialaa, niin helppo valinta ovat Suomen talouden vahvat alat pankit ja teollisuus.

  Onkin epäselvää, miten kansainväliset sijoittajat jatkossa suhtautuvat Suomen kilpailukykyyn ja toimialojen kiinnostavuuteen. Tuskinpa sitä mistään saa tietää, kun asiaa on niin vaikeaa mitata tai arvioida!!

  1. Eikös pankit-toimiala ole juuri nyt huipussaan ja siten vastoin kirjoituksen tarkoittamaa toimialasijoittamista.

 2. Minulla on ollut viimeisen puolen vuoden aikana painoa seuraavissa:
  – pohjoismaiset pankit ja rahoitus
  – teknologiasta varsinkin puolijohteiden valimistus (STMicroelectronics, Applied materials, Qualcom, KLA, )

  Pidän omalta osaltani edelleen painoa noissa. Vaihdan vasta sitten kun alkavat näyttää heikkoutta. Olen aiemmin joskus tehnyt sen virheen että olen lähtenyt hakemaan uutta parempaa sektoria vaikka vanha vielä toimii. Huonosti on silloin mennyt. Nyt yritän oppia virheestä.

 3. ”Pankit on ollut yksi parhaista”

  No opetelkaa nyt edes VÄHÄN sitä peruskielioppia, po. ”pankit ovat olleet…” tai sitten ”pankkisektori on ollut” jnpp. Liikaako vaadittu?

 4. ”Pankit” on helsingin pörssin virallinen toimiala niin kuin täältä näkyy: https://www.nasdaqomxnordic.com/index/index_info?Instrument=FI4000033857

  Tässä puhutaan helsingin pörssin pankit toimialasta. Kyse on yksiköstä kun pankit toimialoja on Helsingin pörssissä vain yksi ja otsikko on siis kieliopin mukainen. Tämä termi ”Helsingin pörssin pankit” toimiala on Nasdaq nordic toimesta tarkoin rajattu käsittämään tarkalleen tietyt yritykset. Tässä artikkelissa ei puhuta yleisesti pankeista vaan tietystä helsingin pörssin pankit toimialasta.

  Sinänsä olisi kiva jos saisimme lisää kirjoittajia piksuun. Artikkeleissa on varmaan kielioppivirheitä, vaikka tämä virhe josta meitä syytät, ei ole virhe. Virheiden korjaamiseen olisi helpompi panostaa jos olisi enemmän tekijöitä. Olet tervetullut kirjoittamaan hyviä artikkeleita sijoittajille jos niin haluat.

  1. No sitten olisi varmaan kannattanut otsikoida jotenkin tyyliin ”Pankit-toimiala on ollut” jnpp. koska se olisi näyttänyt paljon paremmalta. Mutta hey, you do you.

Comments are closed.

Related Posts