Parhaat käytännön säästövinkit – Tässä oikeasti paras lista 2024

Kevyttä Yhteiskunta

Kysyttäessä talous- ja rahoitusmaailman asiantuntijoilta vinkkejä vaurastumiseen ja säästämiseen, he usein kehottavat keskittymään suuriin menoeriin. Vinkkinä ei siis ole keskittyä siihen, minkä kinkkupaketin marketissa valitsee, vaan keskittyä sen sijaan suuriin menoeriin kuten asumiseen ja autoiluun. Seuraavassa on esitelty parhaat säästövinkit vuonna 2024.

Kilpailuta sähkösopimuksesi ilmaiseksi netissä

Omakotitalossa asuvan perheen sähkölasku voi talvikuukausina olla yli 300 euroa nykyisillä sähkön hinnoilla. Edullisempia sähkösopimuksia on kuitenkin yleensä saatavilla, kunhan jaksaa hieman käyttää aikaa sellaisen löytämiseen – vertaa sähkösopimukset siis netissä löytääksesi halvimman sopimuksen. Toki sähköyhtiöiden tarjoukset voi vertailla myös soittamalla jokaiseen yhtiöön ja pyytämällä niiltä tarjouksen erikseen, mutta netissä vertailemalla säästää helposti aikaa ja vaivaa.

Pörssisähkö voi olla myös keino saada aikaan suuria säästöjä, mikäli asiakas voi ajoittaa sähkönkulutusta yöaikaan. Yöllä sähköenergian hinta on halvempaa, joten pörssisähkön asiakas voi saada merkittäviä säästöjä kiinteähintaiseen sopimukseen verrattuna.

Uusi auto on huono sijoitus – onneksi vaihtoehtoja löytyy

Uusi auto tunnetusti menettää paljon arvoaan jo autoliikkeestä ulosajettaessa, eikä arvonaleneminen lopu siihen. Pohtimalla omia liikennekuluja voi löytää nopeasti merkittäviä säästökohteita. Kimppakyydit, sähköpyörä ja julkinen liikenne ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja, jos yksityisautoilu ei ole aivan välttämätöntä.

Moni on saanut merkittäviä säästöjä aikaan viime vuosina hankkimalla sähköpyörän uuden auton sijaan. Hyvän ja täyden uuden sähköpyörän saa noin 1 000 eurolla, kun hyvästä käytetystä autosta joutuu helposti maksamaan kymmenkertaisen hinnan. Sähköpyörän ansiosta työmatkalle osuvat ylämäet saa taitettua hikoilematta ja pyörään voi monilla työpaikoilla ladata tarvittavan energian firman piikkiin.

Tarkastele asumiskulujasi

Asuminen on usein kaikista suurin menoerä kotitalouksissa. Se on siis toisin sanoen myös erinomainen mahdollisuus saada satojenkin eurojen säästöjä kuukaudessa. Vaikka oma koti onkin usein itselle kovin rakas, voi hyvän ja itselle sopivan asunnon löytää markkinoilta usein myös edullisimmin.

Omistusasunto on perinteisesti hyvä tapa säästää rahaa maksamalla vuokran sijaan asuntolainan lyhennyksiä. Pitkällä tähtäimellä se on normaalisti viisaampi ratkaisu kuin vuokralla asuminen.

Toki usein paikkakuntaa vaihtavalle omistusasunto ei välttämättä sovellu hyvin, ja viime vuosina asunnot ovat myös menettäneet arvoa eri puolilla Suomea. Nykyään edes omistusasunto ei ole siis pomminvarma sijoituskohde.

Vertaile lainoja

Pikavippejä ja muita pienlainoja kannattaa aina ottaa vain harkiten ja kiinnittämällä huomiota myös lainaehtoihin. Matalakorkoinen ja muutenkin pienikuluinen pikavippi voi tulla kymmeniä tai jopa satoja euroja muita lainoja halvemmaksi vertailemalla vaihtoehtoja. Pikavippien vertailu kannattaakin käyttää hyödyksi, jotta löytää parhaat lainatarjoukset markkinoilta.

Lainaa ottaessa on kuitenkin aina hyvä huomioida, että lainaa tulee myös lyhentää kuukausittain. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista on siis arvioitava, pystyykö lainan takaisinmaksusta selviytymään kuukaudesta toiseen.

Hyödynnä ilmaiset harrastusmahdollisuudet

Harrastaminen ja viihteen kuluttaminen voi olla kallista, jos menoihin ei kiinnitä huomiota. Kuntosalijäsenyys voi maksaa 50 euroa kuukaudessa, urheilutapahtumassa ja konsertissa käyminen kymmeniä euroja ja niin edelleen. Hyvä puoli on kuitenkin se, että harrastusmahdollisuuksia ja viihdettä on tarjolla paljon myös ilmaiseksi.

Kaupungit tarjoavat usein edullisia kuntosalitiloja ja juoksupoluilta löytyy maksuttomia kuntoilulaitteita. Viihteen saralla lukuisat erilaiset elokuva-, musiikki- ja äänikirjapalvelut tarjoavat kuukauden mittaisia maksuttomia kokeilujaksoja.

On myös hyvä pohtia kannattaako ravintolaan mennä juomaan juomia, jotka maksavat kymmenen kertaa enemmän kuin marketissa. Pientä luovuutta käyttäen harrastamiseen ja viihteeseen meneviä kuluja voi saada karsittua huomattavasti.

Suosi kotiruokaa

Ulkona syöminen on Suomessa kovin kallista, joten kotiruokaa syömällä voi säästää jo kuukaudessa pitkän pennin. Esimerkiksi työpaikalla monet suuntaavat joka lounastunti lähellä olevaan ravintolaan syömään, jossa lounas työntekijälle maksaa noin 10 euroa. Viikossa arkipäivien lounaaseen menee siis 50 euroa, kuukaudessa noin 200 euroa ja vuodessa noin 2 400 euroa. Ottamalla töihin mukaan itsetehtyä kotiruokaa voi siis säästää huomattavasti.

Ulkona syöminen on toki mukavaa, mutta kannattaa pohtia, voiko sitä vähentää vaikka puoleen nykyisestä säästöjen saamiseksi. Jos ruoanlaitto ei ole itselle rakas harrastus, voi esimerkiksi viikonloppuisin tehdä kotiruokaa useammalle päivälle, pakastaa sen, ja ottaa ruokaa sitten pakastimesta pitkin viikkoa.

Hyödynnä käytettyjä tuotteita

Täysin uudet laitteet ovat kovin kalliita, mutta ostamalla sen sijaan käytettyjä laitteita voi saada aikaan huomattavia säästöjä. Välttämättä edes tietokoneita ja matkapuhelimia ei tarvitse ostaa uutena, sillä nekin ovat hyvin huollettuina usein lähes uudenveroisia.

Vaatteet, elektroniikka ja monet muut tuotteet ovat saatavissa käytettynä vain murto-osalla uusien tuotteiden hinnoista. Jos kirpputorilla kiertely ei ole juttusi niin netin markkinapaikoilla tarjonta on vähintään yhtä suurta. Netin markkinasivustoilta tuotteita voi löytää jopa omalta paikkakunnalta, joten edes toimituksiin ei kulu suuria summia.

Myös huonekalut ja kodin sisustustarvikkeet ovat usein erinomaisia löytöjä käytettyinä. Näin voi säästää rahaa ja samalla edistää myös kestävää kehitystä. Käytettyjä huonekaluja ja sisustustarvikkeita on netin markkinapaikat täynnä, joten sieltä varmasti löytyy jotain kaikenlaisiin sisustusmakuihin.

Yhteenveto

Vuoden 2024 parhaat säästövinkit keskittyvät suurimpiin menoeriin, kuten asumiseen ja autoiluun, sekä arjen kulutustottumuksiin. Etenkin sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja pörssisähkön hyödyntäminen on kannattavaa säästöjen maksimoimiseksi.

Auton hankinnan sijaan kannattaa myös harkita sähköpyörää tai julkisen liikenteen käyttöä. Asumiskulujen hallinta, kuten asuntolainojen kilpailuttaminen ja omistusasunnon harkitseminen, voivat tuoda niin ikään merkittäviä säästöjä.

Pikavippien vertailu ja harkittu lainanotto voivat myös auttaa säästämään, kunhan lainaehtoihin kiinnitetään huomiota. Ilmaiset tai edulliset harrastusmahdollisuudet sekä kotiruoan suosiminen ravintolaruokailun sijaan voivat puolestaan pienentää viihde- ja ruokakustannuksia.

Näillä ja monilla muilla käytännön vinkeillä on mahdollista saavuttaa huomattavia säästöjä arjessa ja parantaa omaa taloudellista tilannetta.

 

Kuva/pexels: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/1602726/

Artikkeli on piksu vieraskynän kirjoittama

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan