Teknologian merkitys on kasvanut liike-elämässä ja sijoittamisessa

Sijoittaminen Talous

Viime vuosien aikana teknologian merkitys bisneksessä on noussut jatkuvasti, koska uudet ideat syrjäyttävät vanhoja ja uudet tuulet muuttavat myös sijoittajien maisemaa.

Käytännön esimerkkinä on mainittava ennen muuta USA:ssa teknologian painoarvon kasvu ja näkyminen johtavien yritysten toiminnoissa ” USA:n mahtavat seitsemän” yritystä, joiden osuus NYSE:n pörssien arvosta on jatkuvasti noussut ja ylittää jo 30 % koko pörssin arvosta. Täten siis 7 yritystä on saman arvoinen, kuin  495 muuta yritystä NYSE:n pörssissä (https://finance.yahoo.com/news/magnificent-7-stocks-hot-3-121000873.html).

USA:n mahtavat 7 yritystä ovat hyvin keskeisessä asemassa myös koko maan liike-elämässä (https://www.salkunrakentaja.fi/2024/06/mahtiseitsikko-ylivoima/), koska USA:n osakemarkkinoiden kehitys lepää yhä enemmän muutamien teknojättien varassa. Lainaan viimeksi mainittua juttua selvyyden vuoksi vielä lisää:

” Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat puhkoneet jälleen uusia ennätyksiä. Esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksi on kivunnut kuluvan vuoden aikana jo lähes 15 prosenttia ja vuodessa lähes neljänneksen eli noin 24 prosenttia. Koko indeksikehityksen takaa löytyy kuitenkin monivivahteisempi tarina. Suurin osa indeksin yhtiöistä on nimittäin noussut indeksiä vähemmän.

Nimittäin vain 30 prosenttia S&P 500:n osakkeista on tuottanut paremmin kuin indeksi tänä vuonna, kertoo osakemarkkinoita seuraava viestipalvelu X:n tili The Kobeissi Letter. Tilannekuva on hyvin samanlainen kuin viime vuonnakin, jolloin vain hieman yli 29 prosenttia osakkeista ylitti indeksin. Vuodesta 1990 lähtien löytyy vain yksi toinen kahden vuoden jakso, jolloin prosenttiosuus on ollut näin alhainen kuin vuosina 2023-2024. Se tapahtunut vain vuoden 2000 it-kuplan aikana. S&P 500 -indeksin nousu on siten pitkälti vain muutaman teknologiaosakkeen vetämää.”

Lainaan samaa juttua vielä edelleen:

” Kaikkien mahtiseitsikon osakkeiden markkina-arvo on noussut ensimmäisen kerran 15 biljoonaan dollariin, mikä vastaa noin 53 prosenttia Yhdysvaltain jättimäisestä bruttokansantuotteesta. Mahtiseitsikkoon lasketaan mukaan Applen, Microsoftin ja Nividian lisäksi myös AmazonAlphabetTesla ja Meta.

Mahtiseitsikon osuus S&P 500:n markkina-arvosta on nyt 32 prosenttia, mikä on suurin koskaan saavutettu osuus. Vain kahdessa kuukaudessa mahtiseitsikon yhteinen markkina-arvo on noussut huikeat kaksi biljoonaa dollaria. Näiden teknojättien osakkeet ovat nousseet yli 60 prosenttia viimeisten 12 kuukauden aikana, kun taas muiden 493 S&P 500 -osakkeen arvo on noussut vain 20 prosenttia.

Teknojättien menestystä selitetään usein niin sanotulla Voittaja vie kaiken -ilmiöllä. Siinä yksi yritys saa suurimman osan käytettävissä olevista voitoista. Muutamat muut saavat parhaimmillaankin vaatimattoman osuuden. Loput taistelevat vähäisestä jäännöksestä, eivätkä yleensä selviä pitkään.”

Edellä kuvatun ilmiön merkityksen tunnistaen voinee todeta, että sijoituksissani on nyt johtavana teemana ja painopisteenä USA:n teknologia. Se ei kuitenkaan ole 100 % sijoitusteni arvosta, vaan hajautan myös muille toimialoille.

Tapio Haavisto

USA teknojättit

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan