Seesteistä menoa markkinoilla

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

Meno osakemarkkinoilla on ollut viime kuukausina poikkeuksellisen rauhallista. Markkinoiden tunnelmaa voi tarkastella vaikkapa VSTOXX volatiliteetti-indeksin kuvaajan perusteella. Indeksi lasketaan Euro Stoxx 50 indeksin optiosarjojen hintojen perusteella. Hinnat saadaan markkinoilta ja niiden avulla voidaan laskea optiohinnoittelumallia käyttäen ”takaperin” se volatiliteetti, jolla optiot on hinnoiteltu. Tätä optioiden hinnoista laskettua volatiliteettia kutsutaan implisiittiseksi volatiliteetiksi.

Volatiliteetti on markkinoiden sydänkäyrä ja se peilaa sijoittajien mielentilaa. Volatiliteetti alkoi laskea viime kesänä Euroopan keskuspankin ilmoitettua, että se pitää eurojärjestelmän pystyssä tapahtuipa mitä tahansa. Viime kesänä indeksin arvo olin noin 30 ja tämän vuoden tammikuussa se oli laskenut pistelukuun 15.

Tammikuun taso oli hyvin alhainen. Voidaan sanoa, että sijoittajat olivat poikkeuksellisen rauhallisella mielellä ja suhtautuivat tulevaisuuteen luottavaisesti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sijoittajat ovat olleet yhtä tyyniä ainoastaan vuosina 2005 ja 2006, kun pankkiriisistä, eurokriisistä ja muista kriiseistä ei tiedetty vielä yhtään mitään. Vuonna 2008 pankkikriisin kuohuessa indeksi kävi peräti tasolla 90, joka on sen kaikkien aikojen ennätys.

Vaikka indeksin arvo on aivan viimepäivinä noussut jo lähelle tasoa 20, se on edelleen ällistyttävän alhainen Euroopan tilanne huomioiden. Yksittäisten osakkeiden hintaliikkeitä on vaikea ennakoida, mutta se tiedetään varmuudella, että pääomamarkkinoilla kriisit seuraavat toisiaan. Nykyinen seesteinen meno päättyy aikanaan äkillisesti ja volatiliteetti nousee nopeasti. Riittävätkö siihen Italian parlamenttivaalit helmikuussa vai tarvitaanko markkinamyllerryksen aikaansaamiseksi joku isompi hässäkkä? Hyvä lukija, mikä on sinun mielestäsi se tapahtuma, joka saa markkinat pois tolaltaan seuraavaksi?  Kysymys on siinä mielessä helppo, että aika antaa siihen vastauksen.

Lue Punaisen mukin blogia 

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com