Sijoitussuunnitelmani vuodelle 2024: Taantumasta taloudellista turvaa

Sijoittaminen

On tapana näin vuoden vaihtuessa tehdä tulevaan vuoteen liittyviä ennusteita. Julkaisen omalta osaltani sen sijaan oman henkilökohtaisen Uuden Vuoden suunnitelmani.  Henkilökohtainen suunnitelma ei voi olla väärässä tai oikeassa, se kun on rehellinen suunnitelma, mutta se voi onnistua tai epäonnistua. Siitä myös näkee mitä minä tulevalta vuodelta odotan ja jos olen oikeassa, niin saan siitä palkkion ja rahallinen tilanteeni paranee. Mutta toisinkin voi käydä, ja on monasti käynytkin.

Tässä tuo suunnitelma lyhykäisyydessään:

 1. Olen viime päivinä myynyt osakkeita ja jatkan joulun välipäivinä osakepainon pientämistä. Karsin velkaisia yrityksiä ja sellaisia, joilla on paljon liikearvoa taseessaan ja sellaisia, joiden liiketoiminnan kehittymiseen en usko.
 2. Sijoitan varallisuutta pitkän koron luotettavaan yrityslainarahastoon.
 3. Odottelen tukevan yrityslainapainoni kanssa niin kauan kunnes keskuspankkikorko on laskenut. Uskon, että keskuspankit laskevat korkoa siksi, että talous hyytyy kohti taantumaa tai heikompaa kasvua. Myös yritysten voitot ja liikevaihdot ovat silloin heikoimmillaan, työttömyys nousee ja pörssikurssit laskevat. Pelko ja kaaos ottavat valtaa.
 4. Palaan osakkeisiin vahvasti ja velkavipua kaihtamatta sitten, kun pelko ja kaaos ovat pahimmillaan. Suomen Pankin ennusteen mukaan tämä hetki koittaa ensi syksynä ja jouluksi 2024 päästään jo orastavaan kasvuun. Ajoituksen arvaaminen oikein voi olla keskuspankillekin mahdotonta. Keskuspankki seuraa omien sanojensa mukaan tilannetta ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla. Ennustukset ovat vain hyviä arvauksia. Sijoittajan on hyvä edetä keskuspankin vanavedessä. Siinä on tyynempää ja on helpompi suunnistaa, kun joku viitoittaa tietä.

Alla oleva kuva selittää suunnitelmaani. Punainen käyrä kertoo USA:n keskuspankkikoron, turkoosi pörssin kehityksen ja violetti pitkän, 10- vuotisen koron tason.  Valitsemani sijoitussuunnitelma olisi toiminut useiden koron  -nosto/-lasku syklien aikana. Toivon onnistumista tälläkin kertaa. Toivon että edessä siintää taantuma ja kaaos niin kuin aina ennenkin. Se toisi minulle onnen ja taloudellisen turvallisuuden.

 

Kuvien lähteet:

 

5 thoughts on “Sijoitussuunnitelmani vuodelle 2024: Taantumasta taloudellista turvaa

 1. ”Sijoitan varallisuutta pitkän koron luotettavaan yrityslainarahastoon.”

  Heitä joku konkreettinen nimi rahasto(i)lle.

 2. Olen itse valinnut itselleni ”Evli Yrityslaina B” rahaston. Syynä valinnalle olivat seuraavat:
  – ihan hyvä rahasto, sopivalla profiililla jonka tuotto on historiallisesti ollut ihan kivaa
  – Evlin päästrategilla Valtteri Ahdilla on ollut monasti hyviä ajatuksia. Halusin palkita Evlin tästä.

  Piksun korko etf-luettelosta ( https://piksu.net/korko-etf-rahastot/ ) olisi löytynyt minulle monta sopivaa.

  On myös olemassa paljon rahastoyhtiöiden ylläpitämiä hyviä vaihtoehtoja kuten seuraavat:

  INVL Global Emerging Markets Bond; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  Jupiter EM Mkt Dt L € H Acc; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  INVL Emerging Europe Bond; Korko pitkä kehittyvä Eurooppa
  Evli Pohjoismaat Yrityslaina B; Korko joustava, euro
  Amundi Fds EM Hrd Ccy Bd A2 EUR C; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  S-Pankki Kehittyvät Markkinat Korko A; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  BNP Paribas Em Bd Opps Cl RH Eur C; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  JPM Emerging Markets Debt A (dist) EURH; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  UBS (Lux) BF EUR Flexible P acc; Korko pitkä yhdistelmä, euro
  Aktia Emerging Market Bond+ B; Korko pitkä kehittyvät maat, euro
  Jupiter Global EM Sht Dur Bd L € Acc HSC; Korko pitkä kehittyvät maat, euro

  1. Kiitokset vastauksesta. Olet kirjoittanut aiheesta aiemminkin ja olen sitä aiemminkin pähkäillyt.

   Mielestäni korkosijoitukset kuuluvat salkkuun. Tuohon olen nyt päivittänyt talletuskorkoja https://piksu.net/sijoitustaktiikkaa/

   Olen ostanut pienellä summalla jotain pitkän koron instrumenttia, se varmaan on aika riskitön ratkaisu.

   Ratekiassasi epäilyttää se, onko tuloksena enemmän porua ja vähemmän villoja. Korot eivät välttämättä kauhean paljon laske, tuollaisia kirjoituksia on vaikka kuinka pali https://www.theguardian.com/business/2023/dec/08/higher-interest-rates-inflation-debt

   Keväällä jaetaan osinkoja ja keväällä osakepainoa kantsii laskea. Hiukka sarkastisesti sanoisin, että LOKAKUUSSA markkinat alkavat murehtia USA:n vaaleja, ei aiemmin 😃

   … tässä tuli oikeastaan esiteltyä meikäläisen ratekia.

 3. Hienoa itsensä likoon laittamista avoimesti! Ilman suunnitelmaa ei onnistu ilman satumaista onnea. Onko joku suunnitelma huonompi kuin joku toinen; se selvinnee ajan kuluessa. Ohessa viesti Suomesta:
  ” Tällaista tilannetta, jossa luottamuslukemat ovat nousussa kaikilla päätoimialoilla ei ole aivan äskettäin nähty. Viimeksi tällainen tilanne on ollut vuoden 2021 lokakuussa. Joulukuun lukemat vahvistavat jo marraskuussa tehtyä tulkintaa, että yritysten luottamuksessa pohjakosketus on nähty, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.”

  Oma suunnitelmani on ostaa osakkeita ja vain osakkeita, kolmesta maasta, joka kuukausi, pitkään pitoon.

  1. ”Työllisyys heikkenee ja bruttokansantuote todennäköisesti supistuvat 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.” Suunnitelman täytyy hyväksyä nämäkin uutiset.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan