Suhdannekäänne voi tapahtua jo ensi vuoden aikana

Talous

Helsingin pörssi (kuvan vihreä käyrä) on jo kahden vuoden lasketellut alamäkeä tasatahtia yritysten luottamuksen (sininen käyrä) vanavedessä. Onko alamäelle loppua näkyvissä?

Euroalueen ja USA:n yritykset ovat vasta vähitellen tulleet tuntemaan korkotason vaikutuksia. Vanhat, halvalla korolla otetut lainat ovat pelastaneet pahimmalta. Mutta lainasopimukset eivät ole ikuisia ja korkeammat korot välittyvät vähitellen yhtiöiden ja instituutioiden taseissa oleviin lainoihin ja viimein myös tuloksiin. Pahin on Euroopassa ja USA:ssa vasta edessä päin. Investoinneista säästetään kun raha ei riitä ja laina on kallista. Tämä tarkoittaa Suomen vientiteollisuudelle ankeita aikoja. Makrotalouden pahin vaihe on siintää edessä.

Mutta pörssin arvostustasot ovat tulleet jo alas, kovin alas. Pörssi on yleensä osannut ennustaa talouden käänteitä jopa puolikin vuotta etukäteen, voisiko siis käänne olla käsillä ? Historian viisaus on lohduton. Pörssikurssit ja yritysten tulokset ovat pohjilla yleensä laman keskellä, sitten kun keskuspankit jo laskevat korkotasoa. Näillä näkymin jossain vaiheessa ensi vuonna.

Tilanteessa on kuitenkin myös mielyttäviä piirteitä. Suomen pörssi on raaka-aine valtainen ja sisältää paljon raskaan teollisuuden investointihyödykkeitä tuottavia yrityksiä. Niille on kysyntää heti kun paremmat ajat koittavat. Pörssimme on monasti ollut ensimmäisten nousijoiden joukossa. Ja Helsingin pörssi on jo sakannut kovasti alas. Voihan olla ettei Helsingin pörssin tarvitse enää alemmas alentua.

Tietojen lähde:

Related Posts