Terveydenhuoltoalan yritykset ovat menossa pois muodista

Eri teollisuudenalojen tulostuottojen erot ovat venähtäneet suuriksi kuten oheisesta Unisolver Ltd:n kokoamista piksu sektori-indeksien tunnusluvuista voimme havaita (taulukko oikealla). Parhaimman teollisuudenalan yritykset tekevät sijoittajalle keskimäärin lähes 8% tulostuottoa kun taas huonoin teollisuudenala, terveydenhuolto, tuottaa vajaata 5% tuottoa.

Tulostuottojen pitkän ajan kertymä loppujen lopuksi määrää sen, mitä sijoittaja pitkällä aikavälillä saa. Siksi tätä lukua on hyvä seurata.

Tulostuottojen eroille löytyy toisinaan hyviä syitä, mutta taulukosta löytyy myös markkinoiden tekemiä virhearvioita (?):

  • Materials (materiaalit ja kaivosyritykset) tekevät hyvää tulosta koska niiden osakkeet on pörssissä hinnoiteltu niin halvoiksi että pienikin tulos riittää nostamaan niiden osakekohtaisen tuloksen lähes 7% tasolle. 
  • Terveydenhuoltoalan yritykset on taas hinnoiteltu pörssissä niin kalliiksi että tulostuotto jää kituliaaseen 4,8% tasolle. Edes väestön vanheneminen ei seltä näin suurta yliarvostusta.
  • Pankit ja rahoitus (financials) on hinnoiteltu viime finanssikriisin jäljiltä niin halvoiksi, että ne tekevät huikeaa 7,5% tuottoa osakkeenomistajille.

Sektoreihin sijoittamalla ei ole kuitenkaan helppoa tehdä suuria voittoja. Ali- ja yli- arvostusten havaitseminen on kohtuu helppoa, mutta sen arvaaminen, milloin virheellinen arvostus purkautuu onkin sitten jo paljon vaikeampaa. Trendit ovat pitkiä ja verkkaisia ja erilaiset muoti-ilmiöt kestävät useita vuosia.

Sektoreiden osalta on pakko seurata kurssikäyriä jos haluaa tehdä voittoa. Niistä näkee mikä trendi on juuri nyt menossa. Monet sanovat, että kurssikäyriä seuraamalla ei pääse hyvään tulokseen, mutta sektori-indeksien osalta tämä väittämä ei täysin pidä paikkaansa. Sektoreiden trendit ja muoti-ilmiöt ovat pitkiä ja niitä voi seurata myös kurssikäyristä. Alla on sektori-indeksien kehitystä 2 vuoden ja 3kk aikana. 

Jos näistä kuvista pitäsi jotain päätellä niin ainakin seuraavat havainnot olisi mahdollista perustella:

  • terveydenhuolto on menossa pois muodista
  • teknologiasektori ja kestokulutussektori ovat tulossa muotiin
  • energiasektori on laskenut edelleen

 

 

Related Posts