Tilintarkastajat: Konkurssiaalto tulossa

Talous

Tilintarkastajat ennakoivat toiminnan jatkuvuuden ongelmia ja konkursseja vuodelle 2024. Tilintarkastajabarometrin mukaan vuonna 2024 investoinnit vähenevät ja epävarmuus lisääntyy monella toimialalla.

”Valitettavasti tilintarkastajien tuntosarvet osoittavat talouden suunnan olevan tiukasti alaspäin. Vuoden 2024 talousnäkymissä ei barometrin perusteella juuri ilonpilkahduksia ole luvassa. Lähinnä finanssi- ja sote-ala näyttävät pärjäävän”, kertoo Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare.

Tilintarkastajat odottavat toiminnan jatkuvuuden ongelmien lisääntyvän ensi vuonna jopa enemmän kuin mitä niiden odotettiin lisääntyvän pahimpaan korona-aikaan syksyllä 2020. Myös investointien odotetaan vähenevän korona-ajan arvioita jyrkemmin. Toiminnan jatkuvuutta vaarantavat heikentyneen taloustilanteen ja korkojen nousun lisäksi rahoituksen riittävyys.

Liikevaihto kasvoi vielä vuonna 2023 suurimmalla osalla toimialoja. Investoinnit ja henkilöstömäärä ovat kuitenkin laskeneet useammalla toimialalla kuin nousseet.

Rakentaminen kärsii erityisesti talouden epävarmuudesta. Viitteitä tästä oli nähtävissä jo vuoden 2023 tilintarkastajabarometrissa, ja vuoden 2024 barometri osoittaa, ettei rakentamisen kriisi ole hellittämässä.

”Barometrin arviot ovat aiemmin osuneet oikeaan. Vuosi sitten julkaistussa tilintarkastajabarometrissa oli jo selkeitä viitteitä rakennusalan vaikeuksista, ja kulunut vuosi on sen karulla tavalla osoittanut todeksi”, jatkaa toiminnanjohtaja Alakare.

Tilintarkastajat tarkastavat vuosittain yli 100 000 yrityksen taloustiedot. Barometri tarjoaa poikkeuksellisen laajaan aineistoon pohjautuvan näkemyksen talouden tilasta ja kehityksestä. Tilintarkastajat ovat yrityksistä riippumattomia, joten barometri on objektiivinen näkymä yritysten tilaan.

Lisää tietoa: Tilintarkastajat ry

Vastaa

Related Posts