Työllisyys kasvaa USA:ssa

Perjantaina julkaistu USA:n työllisyystilasto kertoo vahvasta taloudesta. Työllisiä oli 242000 enemmän helmikuussa kuin tammikuussa. Työttömyysaste ei muuttunut tammikuun 4.9%. Sensijaan työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski.Voimme ainakin hetkeksi unohtaa puheet USA:n mahdollisesta laskusuhdanteesta. Työllisiä oli 59.8%, mikä on 0.5% syyskuuta korkemapi luku.Vähemmän positiivista oli kuitnekin keskimääräisen tuntiansion kolmella sentillä (25.35$). Myös keskimääräiset työtunnit laskivat 0.2h/viikossa.

Työllisyys kasvoi erityisesti terveydenhuollossa, vähittäiskaupassa, ravintoloissa, koulutuksessa ja rakennusalalla.Työllisyys laski kaivannaisteollisuudessa.

Kuten aina tässäkin raportissa kauneus on katsojan silmissä. Työllisyyden kasvua voi pitää talouskasvun merkkinä. Tuntipalkkojen lasku vähentää inflaatio-pelkoja. Kaiken kaikkian todennäköisyys FED:n lisäkoronnostoille pidetään nyt entistä korkeampana.

Sensijaan heikko palkkakehitys antaa populisteille poliittista lisävoimaa. Talouden kerrotaan kasvavan, mutta se ei näy työllisten palkkapussissa. Vuositasolla palkat ovat toki nouseet 2.2%, mutta nyt tuntuu nousutrendi entistä heikommalta. 

Kaikesta huolimatta taala ei vahvistunut, mutta osakemarkkinat lopettivat nousuviikon lievässä nousussa (S&P500 +0.33%).

Itseäni ihmetyttää kaikesta huolimatta USA:n melko alhaiset työllisyysasteet, alle 60%, kun talouden heikoutta valittavassa Suomessa luvut ovat n.68% luokkaa. Varmaankin luvut ovat heikosti vertailtavissa, mutta onko tilanne suomessa silti niin heikko kuin kuvittelemme?

Related Posts