USA: tuloksissa ei käännettä parempaan

Talous

USAn pörssiyritysten tuloskunto on pysynyt melko vaisuna jo noin puolitoista vuotta, eikä joulukuun aikana julkaistuissa pörssiyritysten osavuosikatsauksissa ole näkyvissä käännettä parempaan. Edelleen kohollaoleva korkotaso, korkeahkot arvostuskertoimet ja yritysten vaisu tuloskunto eivät lupaa hyvää USAn pörssikurssien lähitulevaisuuden kehitykselle.

Pörssiyritykset USAssa raportoivat tilinpäätöksensä ja osavuosikatsauksensa arvopaperi- ja pörssikomissiolle (SEC). SECn tietokannassa (www.sec.gov) raportit ovat kätevässä XBRL standardin mukaisessa koneluettavassa muodossa. Alla yhteenveto SEC:n tietokantaan joulukuun aikana raportoitujen tilinpäätösten (10-K) ja osavuosikatsausten (10-Q) liikevaihto- ja liikevoittolukemien vuosimuutoksista.

Liikevaihto
Liikevaihdon muutos joulukuusta 2022 joulukuuhun 2023 oli +0.0%. Tuorein käytettävissä oleva inflaatiolukema on 3.4%, joten reaaliarvoisesti yritysten liikevaihdot laskivat merkittävästi. Tämä tarkoittanee, että maailmankauppa ja USA:n talous ovat edelleen hiljenemään päin ja että olemme matkalla kohti taantumaa tai ainakin hitaamman kasvun jaksoa. Tämä lienee historian valossa tyypillinen tilanne: talous on keskuspankkien koronnostosyklin päättyessä ollut tyypillisesti ennenkin menossa heikompaan suuntaan.

Liikevoitto
Yritysten liikevoittotaso romahti koronakriisin seurauksena. Koronakriisin helpottaessa yritysten liikevoitot kohenivat vuoden 2021 aikana ennätyksellisesti tukitoimien siivittämänä. Vuonna 2023 ja erityisesti vuonna 2022 näiden yritysten kannattavuus oli vastaavasti laskusuunnassa. Nyt havaittu liikevoiton vuosimuutos oli +0.8%, joten reaaliarvoisesti liikevoittotaso laski kuluneena vuoden aikajaksona lähes kolme prosenttia. Liikevoiton vuosimuutoksella on kuitenkin ollut kahden viime vuoden aikana nouseva – joskin loivasti nouseva – trendi.

Tase
Tarkasteltujen yritysten taseiden loppusumma kasvoi vuoden aikana 0.2%. Oma pääoma pieneni 0.9%, joten näiden yritysten velkalasti kasvoi jonkin verran.

Tälläisessä laskelmassa olisi luontevinta laskea kaikkien raportoineiden yritysten luvut yhteen ja verrata summaa vastaavaan vuoden takaiseen arvoon. Kuitenkin, SECn tietokannassa olevissa luvuissa on jonkinverran sellaisia virheitä, jotka häiritsevät tälläisen laskelman tuottamista. Siksi yllä on käytetty vuosimuutoksen arvona mediaania eli ”keskimääräisen” yrityksen liikevaihdon ja liikevoiton vuosimuutosta. Näin yksittäisten virheellisten lähtötietojen vaikutus minimoituu.

Laskelmassa käytetyt liikevaihtoluvut ja liikevoittoluvut

10-K 10-Q liikevaihto tulokset USA voitto

5 thoughts on “USA: tuloksissa ei käännettä parempaan

  1. ”USA: tuloksissa ei käännettä parempaan”

    Hyvä ja tiivis raportti USA:sta, kiitos Mikko siitä!

    Optimistina kiinnitän huomioni siihen, että jenkkifirmojen liikevoiton trendi on ollut viime vuosina nousussa ja oma pääoma laskussa. Eiköhän se merkinne oman pääoman tuoton paranemista??

  2. Kiitoksia kommentista! Ilonaiheena voisi lisäksi olla tuo takavuosien vahva kasvu. Nämä luvut ovat vuosimuutoksia, joten mennyt kasvu on ”sisällä luvuissa”. Tuosta voisi ajatella, että rapsakan meneen kasvun takia on varaa hiukan vaisumpaankin jaksoon.

  3. Jos tulokset ja liikevaihdot eivät kovasti ole nousseetkaan vuoteen, niin kurssit ovat nousseet sitäkin reippaammin. S&P 500 n. 22% ja Nasdaq 46%. Nousu tulee arvostuksen noususta.

    Magnificent Seven on tämän nousun tuonut pääosin. Ja taitaa tuoda tänäkin vuonna.

  4. Sergio, Täytynee tutkia josko tuon saisi laskettua keskiarvosta, jolloin myös Magnificient Seven tulisi kunnolla huomioiduksi. Päädyin käyttämään mediaania koska SEC Edgar tiedoissa oli useita yrityksiä joiden luvut ovat tuhat tai miljoona kertaa todellisia suuremmat ja siten ne pilasivat laskelman. Mediaania käyttämällä tuollaiset suodattuvat kivasti pois, mutta samalla suodattuu noita todellisiakin menestyjiä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan