USA:n presidentinvaalit rytmittävät pörssinousuja

Vaikuttavatko USA:n presidentinvaalit pörssikursseihin maailmanlaajuisesti?

Kyllä vaikuttavat ja vieläpä merkittävästi. Oheisessa kuvassa on amerikkalaisen ”DJ Industrial Average” indeksin keskimääräinen kurssimuutos vaalivuonna ja varsinaisten virkavuosien aikana (Tilasto on koottu vuosilta 1833…2013).

Vaalivuonna epävarmuus kasvaa, mutta kurssinousu on ripeää, keskimäärin 6%. Mutta sitten seuraa pudotus. Vaalivuotta seuraavina vuosina USA:n pörssi antaa keskimäärin laihaa tuottuoa. Tulos paranee vaalikauden loppua kohden ja kurssinousu on viimeisenä varsinaisena virkavuotena huikeat 11%.

Ilmiön syyksi arvellaan presidentin toimia. Kaikki kipeät uudistukset tehdään virkakauden alussa, ensimmäisenä virkavuonna. Uudistusten tulokset kantavat hedelmää viimeisinä virkavuosina. Silloin presidentti pyrkii myös vaikuttamaan harjoitettuun talouspolitiikkaan niin, että maassa harjoitetaan elvyttävää talouspolitiikkaa ja hyvinvointi lisääntyy. Sillä varmistetaan uudelleenvalinta joko itselle tai puolueelle.

Sama ilmiö on havaittavissa myös Suomessa. Juha Sipilän hallitus pyrki tekemään kaikki kipeät uudistukset heti vaalikauden alussa. On ilmeistä, että kipeitä uudistuksia ei säästetä seuraavien vaalien alle. Silloin kerätään nyt tehtyjen uudistusten hedelmiä, niin ainakin toivotaan.

Lisää tietoa: ”Does presidential elections affect the U.S Stock Market?

 

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne