Usko, motivaatio ja luottamus, case Yhdysvallat ja Osama bin Laden

Uskon, että Osama bin Ladeniin kohdistuneen pitkäaikaisen ajojahdin päättyminen tavoiteltuun lopputulokseen, on merkittävä tekijä ja motivaatioruiske Yhdysvaltain yritys- ja talouselämälle. Jenkit ovat nyt osoittaneet uskottavuutensa muulle maailmalle ja voivat sisäisesti aloittaa luottamustalkoot mm. valtiontaloutensa velkataakan (112% bruttokansantuotteesta) keventämiseksi. Tulemme näkemään entistä voimakkaammin yhteen hiileen puhaltavan Yhdysvallat ja tämän positiivisen vaikutuksen talouteen. Voin aistia kansalaisen energisoitumisen. Mikään ei ole enää mahdotonta, maailma ympärillä muuttuu uhasta mahdollisuudeksi. Me näytämme maailmalle!

Haen analogian Suomen 2kertaa7 vuoden menestystarinasta 90-luvun puolivälistä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolelle, sanotaan nyt vaikka 1994-2007. Tämä jakso muistetaan historiassamme Nokialandia-jaksona, jossa kansakuntamme energisoijana oli Nokia-vetoinen, maailmanlaajuinen menestyminen räjähdysmäisesti kasvaneella mobiilimarkkinalla. Nokia tarjosi reaalitaloudellisen ja henkisen alustan positiiviselle kierteelle. Tälle aikakaudelle osui myös pari muuta "boosteria", joiden merkitys suomalaiselle itseluottamukselle ja sitä kautta menestykselle oli suurempi, kuin yleensä ajatellaan. Näitä olivat vuoden -95 jääkiekon maailmanmestaruus ja vuoden -06 Euroviisuvoitto. Martti Ahtisaaren -08 Nobelin rauhanpalkinto osui kansainvälisen finanssikriisin "tsunamiin", joten sen kansakuntaa innostava vaikutus jäi asian merkitykseen ja arvoon nähden vähäiseksi. Henkilökohtaisesti muistan sen voiman tunteen, jonka elin television ääressä keväällä -95 silloisena Nokian työntekijänä, maaliskuussa syntynyt poikani sylissäni, kun Suomen nuoret kiekkoleijonat sananmukaisesti ottivat niin kauan odotetun mestaruuden ja vielä Tukholmassa ja Ruotsia vastaan. Vain taivas oli rajana ja taisimme senkin ylittää seuraavien vuosien aikana. Voi pojat!

Uskon, että valtaosa "jenkeistä" elää nyt vastaavan hurmoksen ja energisoituu saavutuksiin, joita hetki sitten ei osattu odottaa. Maailmantalous kaipaa vetureita. "Go, Yankees go".

One thought on “Usko, motivaatio ja luottamus, case Yhdysvallat ja Osama bin Laden

  1. toivotaan näin

    Tilanne muistuttaa samaa kuin odotettaessa Espanjan mestaruutta jalkapallossa. Asiantuntijat tosin toppuuttelivat intoa, sanoen mahdollisen voiton vaikutuksen BKT:n olevan alle prosentin luokkaa korkeintaan. Itse uskon kriisin vielä syvenevän Espanjassa, kipeästi tarvittavia kululeikkauksia ei ole vielä alettu tosissaan tehdä. Todennäköisesti maa tarvitsee tukea Kreikan, Irlannin ja Portugalin tapaan. Asun muuten itse Espanjassa.

    Toivotaan että USA lähtee nousuun ja rakenteelliset ongelmat korjaantuvat. Toisaalta pelkään kyllä sitäkin, että terrorismi sen kuin vain nostaa päätään uudestaan sisuuntuneena BinLadenin kohtalosta. Seuraajia kyllä riittää ja tilaisuuksia terrori-iskuihin löytyy, tarvitaan vaan vilkasta mielikuvitusta ja ideointia. Jos terroristi on valmis uhraamaan oman henkensä, iskuja on vaikea estää. Jos iskun tekijä yrittäisi selvitä hengissä, välttyä tuomiolta jne. tilanne olisi toinen.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.