Uusi alkanut vuosi aukaisee monia mahdollisuuksia

Uusi vuosi alkaa ja on sopiva hetki ennustaa tulevaa. Mutta voiko tulevaa ennustaa? Mitkä ennustukset menevät yleensä vikaan ja mistä syntyy onnen taika?

Pörssikurssien kehitystä voi ennakoida muutamaksi kuukaudeksi

Vuosi sitten aavistelimme joksenkin tavanomaista pörssivuotta, mutta sitä ei tullut. Tuli pettymyksiä.

Mutta huhtikuusta alkaen Piksussa varoiteltiin kesälaskusta ja kehoitettiin varovaisuuteen. Ja varovaisuus olikin paikallaan.

Heinäkuun lopussa ja elokuun alussa piksussa pohdittiin siitä, mitä käänteisiä instrumenttejä voidaan käyttää kun kurssit syöksyvät. Ja kurssiromahdus tulikin jo muutamien päivien kuluttua.

Ja syksyllä piksun artikkelit alkoivat olla positiivisempia suhteessa osakesijoituksiin. Kurssinousua ei nähty Suomessa, mutta maailmanlaajuisesti kurssit hieman toipuivat.

Opetuksena tästä oli, että ennakoiminen on mahdollista, ja sijoitustaktiikan voi menestyksekkäästi perustaa muutaman kuukauden perspektiiville.

Pitkän ajan kehitystä määräävät fundamentit

Mutta tietyillä fundamenttitekijöillä on pysyvää arvoa:

 • Osakkeet ja yrityslainat ovat viimeisen viiden vuoden aikana tuottaneet parhaiten kehittyvillä markkinoilla, siellä missä on taloudellista kasvua ja missä yhteiskunta kehittyy
 • Ne talouden sektorit (pankit, USA:n asuntorakentaminen,…), jotka kärsivät laskusta myös toipuvat parhaiten
 • Fundamentteihin perustuvat osakevalintastrategiat (Timon lista, Sergion lista, Inderes, Liisan lista,…) tuottavat pitkällä tähtäimellä hieman vertailuindeksiään paremmin

Mutta ikävä kyllä fundamentteihin uskova pitkäjänteinen sijoittaja ei pelastu vuoden 2011 kaltaiselta kurssilaskulta niin kuin moni meistä on saanut kokea.

Ensi vuotta värittävät monet uutiset

 • Vuodessa 2012 on potentiaalia moneksi ja sijoittajan kannalta merkittäviä tapahtumia voivat hyvinkin olla:
 •     Kreikan irrottautuminen Eurosta (Kreikan valtionlainoista maksettavien korkojen perusteella tämä tapahtuisi ensi kevään loppupuolella) ja siitä seuraava sekasorto, joka kuitenkin todennäköisesti loppujen lopuksi päättyisi Euron vahvistumiseen ja luottamuksen palaamiseen
 •     Alhaisen korkotason ja viriävän talouskasvun siivittämä pörssikurssien nousu
 •     Euroalueen valtiontalouksien tervehtymistoimet ja siitä seuraava ihmisten eriarvoistuminen
 •     Uudet uutisaiheet, jotka voisivat syntyä esimerkiksi

  •         USA:n tai Japanin valtionvelasta
  •         Intian ja Afrikan talouskasvusta
  •         Poliittisista murroksista esimerkiksi Venäjällä, Lähi-idässä tai vaikkapa Korean niemimaalla

Haluamme uusia jännittäviä tarinoita ja jos poliittisella tai taloudellisella rintamalla sellainen puuttuu, niin media kyllä löytää uuden. Ja sellaisia tullaan vuonna 2012 tarvitsemaan.

 

Uudesta, alkavasta vuodesta kerrotaan kivasti muun muassa FIM:n tuoreella videolla ja Tapiolan sijoitustalouden ohjeet ovat myös aina katsomisen arvoisia.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan