Vuoden 2011 hyvä sijoitus

Sijoittaja ei oikeastaan koskaan ole tyytyväinen tekemiinsä sijoituspäätöksiin: Tule myytä voitollista osaketta kun se vielä jatkaa nousuaan tai tulee ostettua vaikka kurssi ei ole kaikkien aikojen alhaisin. Ja vaikka osto ja myynti menisivät täysin nappiin, niin voi harmitella että miksi ostin niin vähän.

Viime vuoden sijoituksistani panostus kehitysmaiden mikrolainoihin poikkeaa tuosta kuviosta. Se on sijoitus, joka on tuottanut mielihyvää vuoden varrella.

Olen jo muutaman kerran kirjoittanut näistä tänne Piksu-palstalle. Noilla mikroluotoilla tarkoitetaan pienten rahasummien, muutamien satojen tai tuhansien, lainaamista kehitysmaiden köyhille yrittäjille. Lisäksi lainattava summa kerätään monelta henkilöltä, jolloin lainanantajan riski on taloudellisesti mitätön.

Kyseessä on toiminta, joka on mahdollista vain tietokoneistettuna ja suurten osanottajamäärien avulla. Kivijalkapankit eivät tähän toimintaa ikinä pystyisi.

Itse olen hoitanut lainani Kiva.org järjestön kautta. Siellä tyypillisesti 500-2000 dollarin lainasumma kerätään 25 dollarin erissä kymmeniltä osanottajilta. laina maksetaan takaisin 0,5-1,5 vuoden kuluessa pieninä parin dollarin erinä.

Olen nyt ollut mukana toiminnassa 1,5 vuotta. Tällä hetkellä minulla on jatkuvasti sijoitettuna reilu 500 dollaria. Lainoja olen antanut 2,125 $ edestä ja niitä on maksettu takaisin 1,562 $. Luottotappiota ei ole osakseni vielä tullut.

Sijoitus on siis todella hajautettu kun kohteita on ollut 83 ja kohdemaitakin on 27 ja sektorihajautustakin löytyy riittävästi.

Tässä kuva ja kuvaus viimeksi tekemäni laina kohteesta:

Magburaka, Tonkolili, Sierra Leone Retail | General Store
In this Group: Kadiatu Koroma, Haja Bangura, Marie Koroma, Ramatu Mansaray
In the photo are members of the “Friends United” group. They are small-scale businesswomen based in Magburaka, a town in northern Sierra Leone. They are seeking a loan of SLL 400,000 for each from SMT/Kiva lenders. With the help of this loan, they will be able to expand their businesses, make more profit and consequently improve their living conditions. 
The leader of this group is Kadiatu K.. Kadiatu is age 35; she was born in Magburaka town where she is currently residing, together with her husband and 3 children. Her husband is a carpenter and her children are attending primary school. Kadiatu sells biscuits, sardines, sugar, milk, toothpaste, soap, etc. She has been running this business for many years now. With her share of this loan, she will buy the above-mentioned items wholesale to add to her business inventory.

3 thoughts on “Vuoden 2011 hyvä sijoitus

 1. Rahaliikenne Kivalle

  Kiva.org vaikutti niin mielenkiintoiselta, että tutkin asiaa tarkemmin.

  Rahansiirrot Kivalle tapahtuu

  * you can pay with funds from a credit card or a PayPal account.

  Kun haluaa lopettaa lainaajana, niin luottokortti ei käy rahojen palautukseen (huom. helpoimmalla pääsee kun pääoman lahjoittaa Kivalle)
  * please note that you will, however, need a PayPal account if you withdraw funds from Kiva,

   

   

   

  KL

   

   

   

   

   

  1. Rahan siirtämisestä netissä

   Itse vierastan luottokorttitietojen antamista tuntemattomille organisaatioille ja siksi olen päätynyt avaamaan PayPal tilin. Erityisesti kuin PayPal tilille pystyy siirtämään rahaa Handelsbankin suomalaisen tilin kautta eli nopeasti ja lisäkuluitta.

   Nyt kun katselin hakukoneella hiukan lisää mikroluotoista niin löytyi yhteisö, joka maksaa korkoa myös lainanantajalle. Kiva.org ei maksa mitään korkoa lainanantajalle, joten se on hyväntekeväisyys- eikä sijoituskohde.

   Tuo korkoa maksava on eBayn omistama MicroPlace.com, jonka tiedot löytyivät ulkoministeriön kehitysyhteistyö-sivuilta. MicroPlacen lainoituskohteet ovat mikroluottoja jakava organisaatio, eikä lopullisen lainan saava yrittäjä kuten Kiva.org yhteisöllä. Toki MicroPlacen korotkaan eivät ole huimia, prosentin osia tai pari prosenttia.

   Kiva.org yhteisön etuna on tosiaan, että voi valita lopullisen lainan saajaan. Sivusto mahdollistaa kohteen valitsemisen maittain, toimialoittain, sukupuolen mukaan ja järjestettynä lainan suuruuden, takaisinmaksu, suosituimmuuden, tuoreuden tms. kriteerin mukaan.

   Pekka

 2. Nämä Kivan mikrolainat ovat toimineet todella hyvin

  Pekan vinkin perusteella olen ollut mukana pari vuotta http://www.kiva.org sivujen kautta antamassa mikrolainoja. Kuten Pekka, pyrin pyörittämään siellä samaa salkkua ympäri. Lainansaajojen valinta on erittäin helppoa. Olen viime aikoina painottanut pienimpien lainojen hakijoita, koska niiden elämässä lainan tuoma muutos lienee suurin. Suosittelen lämpimästi tätä sivustoa Sinullekin!

Comments are closed.

Related Posts