Vanhojen asuntojen reaalihinnat laskussa

    Hypoteekkiyhdistyksen Q3/2012 asuntomarkkinakatsauksessa julkaistu asuntomarkkinaindeksi on painumassa alaspäin. Vanhojen asuntojen reaalihinnat ovat miinuksella. Uusasuntojen hintojen nousu on pk-seudulla edelleen huikeat 8,5 %/v

Asuntomarkkinaindeksi (Lähde: Hypoteekkiyhdistys)

Asuntojen hintakehityksessä ollaan nyt vuositasolla 1 – 2 %:n hintamuutoksessa. Korkea inflaatio Suomessa, nyt 2,9 %, tarkoittaa sitä, että asuntojen reaalihinnat ovat miinuksella. Tämä ei kuitenkaan koske uusasuntotuotantoa, jossa hinnoittelumalttia ei ole näkynyt. Uusissa asunnoissa hintojen nousu on metropolialueella huikeat 8,5 % / v, joka on inflaation jälkeenkin reaalisesti 5,6 % samaan aikaan kun hintataso muutenkin on erityisesti pääkaupunkiseudulla jo hyvin korkea ja se on jo iskenyt kuluttajien ostovoiman kattoon. Talouskriisin myötä korkeita rakennuskustannuksia pitäisi voida nyt alentaa ja hyödyntää tilanne rakentamalla mahdollisimman paljon kohtuuhintaisia omistus- ja vuokra- asuntoja pääkaupunkiseudulle.

Metropolialueella päästiin viime vuonna yli 10.000 asunnon vuosituotantoon. Kehitystä pitäisi voida jatkaa, koska kysyntää ja tarvetta riittää. Kaikki kustannustekijät pitäisi käydä kriittisesti läpi ja tehdä myös konkreettisia päätöksiä, joilla kustannuspaineita saataisiin alaspäin.

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q3/2012 on kokonaisuudessaan nähtävissä internet-sivuillamme www.hypo.fi

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki