Vanhojen asuntojen reaalihinnat laskussa

    Hypoteekkiyhdistyksen Q3/2012 asuntomarkkinakatsauksessa julkaistu asuntomarkkinaindeksi on painumassa alaspäin. Vanhojen asuntojen reaalihinnat ovat miinuksella. Uusasuntojen hintojen nousu on pk-seudulla edelleen huikeat 8,5 %/v

Asuntomarkkinaindeksi (Lähde: Hypoteekkiyhdistys)

Asuntojen hintakehityksessä ollaan nyt vuositasolla 1 – 2 %:n hintamuutoksessa. Korkea inflaatio Suomessa, nyt 2,9 %, tarkoittaa sitä, että asuntojen reaalihinnat ovat miinuksella. Tämä ei kuitenkaan koske uusasuntotuotantoa, jossa hinnoittelumalttia ei ole näkynyt. Uusissa asunnoissa hintojen nousu on metropolialueella huikeat 8,5 % / v, joka on inflaation jälkeenkin reaalisesti 5,6 % samaan aikaan kun hintataso muutenkin on erityisesti pääkaupunkiseudulla jo hyvin korkea ja se on jo iskenyt kuluttajien ostovoiman kattoon. Talouskriisin myötä korkeita rakennuskustannuksia pitäisi voida nyt alentaa ja hyödyntää tilanne rakentamalla mahdollisimman paljon kohtuuhintaisia omistus- ja vuokra- asuntoja pääkaupunkiseudulle.

Metropolialueella päästiin viime vuonna yli 10.000 asunnon vuosituotantoon. Kehitystä pitäisi voida jatkaa, koska kysyntää ja tarvetta riittää. Kaikki kustannustekijät pitäisi käydä kriittisesti läpi ja tehdä myös konkreettisia päätöksiä, joilla kustannuspaineita saataisiin alaspäin.

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q3/2012 on kokonaisuudessaan nähtävissä internet-sivuillamme www.hypo.fi

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com