Yhä harvemmalle riittää töitä; työntekijämäärä laski kolme prosenttia

Yhteiskunta

Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes kolme prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Jyrkimmin laskivat henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Pahiten kärsivät Itä- ja Pohjois-Suomi. Toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+0,5 %) olivat nousussa.

–  Suomen talouden näkökulmasta taivaalla on synkkiä pilviä. Inflaatio on suurissa EU-maissa edelleen Euroopan keskuspankille liian kovaa, ja julkinen talous velkaantuu vauhdilla. Me olemme Suomessa jo taantumassa. Tilannetta ei helpota, että teollisuuden tilaukset ja vienti ovat laskussa. Nykyisten ennusteiden mukaan laskusuhdanteesta on tulossa kuitenkin suhteellisen lyhyt. Paljon riippuu maailmantalouden ja sen isojen toimijoiden, kuten Yhdysvaltojen, talouden suunnasta, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Työntekijöille ei alkuvuonna ole luvassa juurikaan hyviä uutisia,

– Ammattiliittojen ja hallituksen välillä on epäluottamusta ja palkkaneuvotteluissa työntekijöille luultavasti korostetaan palkkamalttia.

Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,0 %), rakentaminen (-9,8 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,4 %), kauppa (-3,2 %), kuljetus (-2,5 %) ja teollisuus (-0,8 %).

– Uusien asuntojen aloitukset ovat hyvin matalalla tasolla. Alan työntekijämäärien väheneminen onkin ollut väistämätöntä. Rakentamisen supistuminen heijastuu myös muiden toimialojen, kuten henkilöstövuokrauksen, logistiikan ja palvelualojen työllisyyteen, arvioi Jouni Vatanen.

Joulukuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-2,1 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli teollisuudessa (+0,5 %) sekä viestinnässä- ja tietotekniikassa (+0,4 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-11,7 %), rakentaminen (-9,3 %), majoitus- ja ravitsemusala (-5,8 %), kuljetus (-3,4 %) ja kauppa (-2,8 %).
  • Länsi-Suomi (-2,5 %): Kasvua oli viestinnässä ja tietotekniikassa (+3,4 %) sekä teollisuudessa (+0,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-17,0 %), rakentaminen (-9,6 %), kauppa (-3,7 %), kuljetus (-1,3 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-0,2 %).
  • Itä-Suomi (-5,2 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-17,9 %), majoitus- ja ravitsemusala (-8,4 %), kauppa (-7,9 %)., rakentaminen (-7,1 %), teollisuus (-4,1 %), kuljetus (-3,8 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (-1,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-3,2 %): Kasvua oli vain kuljetuksessa (0,9 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-23,6 %), rakentaminen (-12,1 %), teollisuus (-8,7 %), viestintä- ja tietotekniikka (-5,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,0 %) sekä kauppa (-0,4 %).

 

Lisää tietoa:  Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan