On aihetta varautua mahdolliseen kesädroppiin

Kuluttajien luottamus on korkealla tasolla sekä Euroalueella, USA:ssa että myös Suomessa. Työttömyys vähenee, palkat nousevat ja vienti vetää. Eletään selvää nousukautta ja monet odottavat että myös pörssi nousee.

Näin ei välttämättä ole. Pörssi ei alhaisista koroista huolimatta välttämättä jaksa nousta aivan entiseen malliin ja varovainen sijoittaja ottaa pienen kesädroppin mahdollisuuden huomioon. Varautumiseen on historialliset perusteet. Osakkeet ovat aina sakanneet kun kuluttjien luottamus syystä tai toisesta jossakin vaiheessa horjuu.

Yllä olevassa kuvassa (Lähde: Google finance, Tradingeconomics) on USA:n S&P 500 indeksi ja Euroalueen kuluttajien luottamus. Osakkeista kannatti luopua vuonna 2000 ja vuonna 2007 juuri silloin kun kuluttajat olivat kaikkein optimistisimpia. Euroalue on ollut optimistista jo lähes kolmen vuoden ajan eikä tästä ole enää mahdollisuutta nousta ylemmäs. Kukaan ei tietenkään tiedä tuleeko korjausliike jo syyskesästä vaiko vasta ensi vuonna. Piksussa ei ole asiasta juurikaan varoteltu ennen tätä talvea ja oikein on menetelty. Mutta nyt on varoteltu. On ollut aika ottaa asia esille. Korot eivät edelleenkään tuota yhtä hyvin kuin osakkeet, mutta on silti syytä varovaisuuteen.  

Mutta miten sitten täällä Suomessa? Kyllä tilanne on täällä ihan sama. Kuluttajien luottamus on oheisessa kuvassa (Lähde: Suomen Pankki, Tilastokeskus) tummalla ja Suomen pörssin markkina-arvo on sinisellä. Kuluttajien luottamus on historiallisen korkealla ihan niin kuin vuosina 2000 ja 2007.

Kuluttajien luottamus kestää Suomessa luultavasti ainakin syksyyn ja jopa ensi vuoteen jolloin EKP alkanee normalisoida korkotasoa, mutta hyvää sentimenttiä ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Suomi oli tällä kertaa mukana vasta jälkisyklissä, kun muut olivat optimistisia jo pari vuotta sitten, mutta ei täälläkään jäädä osattomiksi onnettomuudesta, jos muiden mieli mustuu.

Sijoittajasentimentti, kuten hyvä fiilis ihmisellä, jaksaa olla hyvä jonkun aikaa ja sitten palataan normaaliin. Niin käy oli siihen sitten syytä tai ei. Ja kun sentimentti palaa, niin silloin myös pörssi korjaa vaikkei silläkään olisi aukotonta rationaalista syytä. 

Related Posts