Erkki Liikanen: Euroopan keskuspankin mandaatti on toimiva valuutta, Euro

Suomen Pankin rahamuseossa 26.4 puhunut Suomen Pankin pääjohtaja ja Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Erkki Liikanen kertoi, että Euroopan keskuspankin tavoitteena on ensi sijassa vakaa ja toimiva vaihdon väline, Euro. Työkalunaan keskuspankki käyttää keskuspankin ohjauskorkoja (lyhyitä korkoja), mutta finanssikriisin aikana keskuspankki on ottanut käyttöön väliaikaiseksi tarkoitettuja operaatioita (ostanut markkinoilta velkainstrumentteja), joilla myös keskipitkän aikavälin korkotasoon on vaikutettu ja siten taattu keskipitkän rahan saatavuus markkinoilla.

Piksu median kysymykseen siitä, miten keskuspankki suhtautuu valtio-instituutioihin lainanottajina Erkki Liikanen kertoi, että valtioiden suora lainoitus on keskuspankin perustamiskirjassa kielletty. (Piksu median tulkinta: Keskuspankki joutuu toimimaan samoilla lainamarkkinoilla kuin valtiot ja niitä lainoittaneet pankit, mutta keskuspankki sitoutuu neutraaliin toimintaan niin, että keskuspankki ei osta taseeseensa esimerkiksi Kreikan valtion velkakirjoija siten että syntyisi Kreikalle suunnattua piilotukea. Valtioiden tukeminen on puhtaasti Euroopan vakausjärjestelmän kautta tapahtuvan poliittisen päätöksenteon vastuulla).

Erkki Liikasen esitys ei sanallakaan sivunnut tämän hetken rahoitusmarkkinoiden tilannetta.

Koko esitys on luettavissa rahamuseon sivulla:  Erkki Liikanen: Kuinka rahapolitiikasta päätetään

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki