ETFfien hinnanmuodostus

Markkinoilla on paljon kummallisuuksia johtuen markkinatoimijoiden halusta luoda erilaisia tuotteita. Kun futuureilla luodaan etffiä, niin niissä tulee yleensä rollaus-ongelmia. ETF yrittää pitää tiettyä maturiteettia, mutta futuureissa aika kuluu joka päivä. Tämä edellyttää jatkuvaa futuureiden ostamista ja myymistä. Futuureissa taas perinteisesti hinnanmuodostus on tehokkainta lähimmän sopimuksen kanssa, koska seuraavat sopimukset voidaan johtaa korko- ja varastointikustannuksilla. Nämä ETF:fät kuitenkin aiheuttavat kohtuuttoman voluumin kaukaisempiin ja ei niin likviideihin sopimuksiin. Eron huomaa esimerkiksi ETFfissä  UNL, mikä sijoittaa kaasuun ja pitää 12 kk maturiteettiä. Tämä hoidetaan  Nymexin kaasufutuureilla kun taas vastaava ETF (UNG) sijoittaa aina seuraavaan. Hinnoitteluvirheet huomaataan kun verrataan näiden ETF:fien hintoja:  http://finance.yahoo.com/echarts?s=UNG+Interactive#chart1:symbol=ung;range=6m;compare=unl;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
Toinen ongelma on näissä CFTC mikä säätelee maksimifutuuripositioita, jotka aiheuttavat joskus likviideissä ETFfissä ongelmia.

Sama ongelma on myös volatiliteetti-indeksi ETF:fissä. Lähes aina on fiksumpaa sijoittaa itse suoraan futuureihin kuin ostaa mitään raaka-ainetta (osakkeita, indeksejä)  ETF:fien kautta. Ylipäätään mielestäni, jos tuotteisiin on saatavissa hyviä futuureja, niitä kannattaa käyttää ennen kuin ETF:fiä. Yksityishenkilöillä ETA-alueen ulkopuolella on verottajan luoma keinotekoinen ongelma mikä vaikeuttaa sijoittajien elämää.

4 thoughts on “ETFfien hinnanmuodostus

 1. Kiitti artikkelista.

  Kiitti artikkelista. Selitätkö vielä, että yrittääkö noi UNL ja UNG seurata maakaasun spot-hintaa vai määrättyn maakaasufutuurikorin hintaa? Jos ne yrittää seurata spot-hintaa futuurien avulla, kuinka tämä onnistuu ?

  1. Futuurit ja ladder-periaate

   UNG rahasto omistaa aina seuraavaa erääntyvää kaasufutuuria (ICE sekä Nymex) sekä liittovaltion velkapapereita. Tässä uskotaan periaatteeseen, että näin saadaan oikea näkemys spot-hinnasta, koska markkinat toimivat tikapuuperiaatteen mukaan. Mikäli spot-hinta olisi matalampi kuin futuurihinta, niin kannattaisi ostaa kaasua, varastoida se ja shortata futuuria. Jos taas spot-hinta on korkeampi, niin toimitaan toisinpäin. Näin saataisiin riskitöntä tuottoa.

   Aina markkinat eivät kuitenkaan ole arbitraasivapaita. Kun aletaan rollaamaan futuureita voi olla, että seuraavan sopimuksen hinta onkin väärä ja rahasto häviää tai voittaa. Nämähän ovat isoja rahastoja, esim. UNG rahastolla on rahaa 1,6 miljardia ja se omistaa ICEssä 51 000 lottia ja Nymexissä noin 21 000 lottia, eli ne yleensä häviävät, koska niiden ostot vaikuttavat hintaan. UNL pyörittää taas hommaa 12 eripituisen futuurisopimuksen kautta, pyrkien näin välttämään yksittäisen sopimuksen väärinhinnoittelun, contango riskin. Kummallakin on tavoitteena seurata kaasun spot-hintaa, toteutus rollauksessa on hieman erilainen. Futuurin hinta siirretään riskittömällä korolla spot-hinnaksi. Varastointikustannukset tosin vaikeuttavat asiaa, koska varastotasot vaihtelevat paljon HH:ssa. Nämä futuurit hinnoitellaan Henry Hubissa Lousianassa. Tämä on usean kaasuputken risteyskohta ja kaasun toimitus eripaikkaan saattaa joskus olla kallistakin, esim. Nykiin.
   Tämän ladder-periaatteen takia, voit tehdä futuureilla itsellesi hyvin kustannustehokkaan osakeindeksisalkun. Tässä indeksisalkussa saattaa olla jopa negatiivinen hallinnointipalkkio (riippuen miten sijoitat korkorahasi).

   1. Jeps. Mitä toi

    Jeps. Mitä toi ladder-periaate tarkoittaa lyhyesti kuvattuna?

    "Tämän ladder-periaatteen takia, voit tehdä futuureilla itsellesi hyvin kustannustehokkaan osakeindeksisalkun. Tässä indeksisalkussa saattaa olla jopa negatiivinen hallinnointipalkkio (riippuen miten sijoitat korkorahasi)."

    Korkotuotoilla tarkoitat ilmeisesti futuurisopimuksen vaatiman marginaalin ulkopuolelle jääviä varojen tuottoa (kun ei käytetä vipua eli ostetaan futuureja sen verran, että futuurien kohde-etuuksien spot-hintojen arvo on yhtä kuin varat tai jotain sinne päin)?

   2. Indeksirahasto

    Kirjoitan viikonloppuna (jos en innostu jostakin muusta liikaa-:( ) tarinaa indeksisalkun rakentamisesta johdannaisilla. Aloitan toisen säikeen aiheesta, koska se ei enää ole ihan alkuåeräisen aiheen mukaista.

Comments are closed.

Related Posts