Käynnissä on tulonsiirto säästäväisiltä niille, joilla on velkaa

Kevyttä Yhteiskunta

Suomalaisten kotitalouksien reaaliset velat vähenevät nopeasti. Noin 7% inflaatio syö lainan reaalista määrää selviää Suomen Pankin tilastosta. Suomalaisilla on lähinnä asuntolainaa, muiden lainojen kanta on pientä (kuva alla).

Inflaatio hyödyttääkin niitä joilla on velkaa, siis asuntovelallisia. Häviäjiä ovat pahan päivän varalle säästäneet. Kaikkien omaisuusluokkien arvot kärsivät, niin kuin me sijoittajat olemme saaneet huomata.

Velan suuri määrä on muodostanut systeemisen riskin, joka pienenee nyt vauhdilla. Velallisille kotitalouksille ja julkiselle sektorille annetaan velkoja käytännössä anteeksi. Nousevat korot tulevat jossakin vaiheessa, kenties jo ensi vuonna, tasapainottaman tilannetta, mutta tällä hetkellä on menossa velkojen merkittävä anteeksianto.

Uusia asuntolainoja otetaan varovasti

Kotitaloudet ovat tulleet varovaisemmiksi. Kotitaloudet ottavat nyt vähemmän uusia asuntolainoja. Koronnostot selvästikin huolestuttavat niitä kotitalouksia jotka harkitsevat oman asunnon hankkimista ja miettivät elämäänsä pidemmälle.

Uusien asuntolainojen, inflaatioon verrattuna alhainen, 1,1% keskikorko ei ole pystynyt innostamaan kotitalouksia asunnon hankintaan. Kotitalouksia vaivaa selvästikin huoli huomisesta.

Kulutusluottojen kysyntä on huimassa nousussa

On olemassa toinen ryhmä kotitalouksia, joita eivät tulevat koronnostot huoleta. Kulutusluottoja nostetaan enemmän kuin koskaan (15% enemmän kuin viime vuonna). Kulutusluottoja käyttävät eivät selvästikään seuraa yleistä taloustilanneetta eikä heitä tunnu huolettavan tuleva. He elävät selvästikin tässä hetkessä.

 

Kuva Borko Manigoda Pixabaystä

 

Vastaa

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com