Kevättä rinnassa!

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Kevät on ollut säiden puolesta arvaamaton, mutta sijoittajille poikkeuksellisen hyvä. Markkinajuna puskee vahvasti eteenpäin, eikä pelätty Brexitin eteneminen tai Trumpin politiikka ole lannistanut uskoa tulevaan. Myös Suomessa talousuutisoinnin sävy on muuttunut selkeästi keväisemmäksi. Tilausten määrät ovat kasvussa ja rakentamisen buumikin näyttää jatkuvan. Keväthuumassa jääkiekon lisäksi saimme vielä jännittää Ranskan vaalien toista kierrosta, sekä seurata tuleeko Italiasta seuraava Euroopan kasvun jarrumies. Keväisen markkinarallin jälkeen tulee väistämättä mieleen vanha hokema”Sell in May and go away…”.

Tilanne näyttää yllättävän hyvältä, vaikka markkinakorot kertovatkin vielä aivan muuta. EKP:n osto-ohjelmat ovat myös jatkuneet entiseen tapaan, inflaation noustessa samalla hyvin lähelle virallista tavoitetta ja näiden seurauksena liikkeellä olevan eurovaluutan määrä on ennätyslukemissa. Orastavan kasvun aikana vaikea päätös tuleekin olemaan tukitoimista luopuminen tuhoamatta optimismia. Matala korkotaso tukee edelleen osakemarkkinoiden arvostustasoja, mutta samalla osakemarkkinoiden arvonnousut lisäävät riippuvuutta koroista yhä enemmän.

Markkinoiden noustessa myös suomalaisten kuluttajien luottamus on vahvistunut. Vaikkakin kotitalouksien velkaantuneisuusaste on kaikkien aikojen huipussaan, bruttokansantuote per asukas on vasta vuoden 2005 tasolla ja kauppataseen alijäämä näyttäisi kasvaneen vielä tammi-helmikuun aikana. Eli kotimaassa odotettu käänne on tapahtunut vasta maalis-huhtikuussa tai sitten kyseessä on hetkellinen keväthuuma. Mielestäni kuluttajien optimismi kertookin paremmin matalasta korkotasosta kuin merkittävästä kasvukaudesta.

Pelottavimmat möröt liikkuvat kuitenkin edelleen politiikan koukeroissa ja keskuspankkien tekemisissä. Jossain vaiheessa EKP:n osto-ohjelmat tulevat pysähtymään ja edessä on eittämättä myös korkojen nostovaihe. Terveeltä pohjalta kasvava talous kestää varmasti molemmat, mutta hataran kasvun, osakemarkkinoiden arvostustasojen ja velkaisten kuluttajien vuoksi tilanne on vaikeampi. Osakemarkkinoille muutos tarkoittaa varmasti hengähdystaukoa tai jopa hetkellistä laskua, ellei ovella ole yllättäen kolkuttelemassa aito globaali kysynnän kasvu.

Perinteiset osakkeiden arvostustasot eivät kuitenkaan vielä toistaiseksi päde. Saattaa myös olla, että olemme oikeastikin siirtymässä talouden kasvujaksolle, joten liian aikainen spekulointi markkinoiden suunnasta saattaa osua vain omille näpeille. Vanhan sanonnan mukaan myynnin aika olisi toukokuussa, mutta ainakin kärsivällisen sijoittajan kysymys taitaa kuulua, että minkä vuoden toukokuussa?

Kiitos lukijoille kuluneista vuosista, olen nauttinut täysin rinnoin mahdollisuudesta olla mukana Norvestian blogitiimissä! Hyvää kesää!

 

Aiheesta lisää mualla:

Findikaattori – Kotitalouksien velkaantuneisuus
 

Findikaattori – Tuonti ja vienti
 

Taloussanomat- Wall Streetillä tehtiin jälleen uusi ennätys
 

Taloussanomat – Inflaatio kiihtyi jo lähelle tavoitetta euroalueella
 

Taloussanomat – Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts