Kreikan ja Italian kriisi pitää korot korkealla

Olen aikaisemmin kertonut osan sijoituksistani olevan euroopan obligaatioissa. Käytän Seligsonin Euro Obligaatio-rahastoa. Poiketen aikaisemmista kriiseistä pitkät Euribor-korot ovat pysytelleet sitkeästi suhteellisen korkeana. Kreikan kriisi ja varsinkin viime päivien pelko kriisin leviämisestä Italiaan lisää riskejä ja pitää euroopan korot korkealla.

 

Euroopan keskuspankki tekikin (hätä) ratkaisun ja yllätti markkinat laskiessaan ohjauskorkoa. Lyhyet korot notkahtivatkin hieman, mutta pitkissä koroissa ei juuri muutosta ole tapahtunut. Voinkin omaksi harmikseni todeta, että riskit ovat alkaneet toteutua ja euro obligaatioiden tuotto on viime kuukausina ollut negatiivinen. Sijoittajat arvioivat riskejä uudestaan ja markkinoille tulee entistä suurempi korkoisia obligaatioita, joka taas näyttää johtavan vanhempien papereiden hinnanalentumiseen.

Italia on iso riski 1900 miljardin lainoineen. Aikaisemmat kriisimaat Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat lilliputteja Italiaan verrattuna ja on epävarmaa haluaako edes EU pelastaa Italiaa, jos se ajautuu luottokriisiin.

Seuraavina päivinä voinkin jännittää, tuleeko Italian suunnasta positiivista vai negatiivista uutista. Jotain pitäisi tehdä ja nopeasti, jotta ruutitynnyrin kyteminen saataisiin sammutettua.

Osakemarkkinoilla sen sijaan ollaan nähty mukava nousu viime viikkoina. Epävarmaa tässä tilanteessa on, jaksavatko osakkeet kipua, jos markkinoilta tulee huonoja uutisia. Olemme edelleen vailla suuntaa ja tulevaisuus näyttää sumealta.Minunkin kristallipallo on himmeä ja oma arvioni obligaatioiden varovaisesta noususta näyttää menneen pieleen. Olsiko sittenkin aika myydä obligaatiot ja siirtyä asteittain osakemarkkinoille.

Yritysten tuloksenteko näyttää yllättävän hyvältä ja jos tästä isompi ja pahempi kriisi tulee, se näyttää tulevan hitaasti ja osittain nurkan takaa. Olisiko jollain viisaammalla arvioita, mitä on tulossa? Historia usein toistaa itseään, mutta jokainen kriisi on aina omanlaatuisensa.

Nyt politiikot ovat avainasemassa Euroopan talouden suunnan kääntämisessä ja poliitikkojen puheet vaikuttavat suoraan markkinoihin. Juuri tämä teke nykyisen suunnan arvioimisesta arpapeliä.

Bloombergin sivuilta löytyy mainio historiikki Maastrichin sopimuksesta Papandreoun eroon.

Related Posts