Maailmanlaajuiseen taantumaan on vielä aikaa

Talous

Paljonko meillä on vielä aikaa ennen maailmanlaajuista taantumaa? Piksu toimitus tutki kauanko kestää koronnostojen lopettamisesta siihen, että ollaan taantumassa. Viive on keskimäärin runsas vuosi.

Vielä toistaiseksi musiikki soi ja juhlat jatkuu. Keskuspankit ovat vasta nostamassa korkoja ja mahdollinen taantuma on vielä kaukana. Keskuspankit lopettelevat koronnostot sitten kun ensimmäiset merkit työmarkkinoiden kiristymisestä (=nousevasta työttömyydestä) ja palkkainflaation talttumisesta on saatu. Tämä välitavoite saavutetaan kenties jo kesällä. Sen jälkeen kestää  vielä keskimäärin vuosi ennen kuin varsinainen taantuma on käsillä. Aikaa on siis vielä paljon.

Korot vaikuttavat viiveellä

Miksi joudumme odottamaan noin hirveän pitkään?  Syynä on koronnostojen hidas vaikutus. Yhteiskuntamme tuhlaajapojat eivät huolehdi huomisesta. Velkaa otetaan kun sitä saa ja sitten herätään kun velan korot alkavat haitata elämää. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa Suomen eduskunta. Velkaa otetaan vielä tänäkin vuonna lähes kymmenen miljardia vaikka jo vuoden 2023 budjettia tehtäessä oli tiedossa että korot tulevat nousemaan. Tilanteeseen havahduttiin, kun korkokulut alkoivat nousta ja toimenpiteisiin päästään kenties vuoden 2024 budjetin toteutuksen yhtydessä (ensi vuonna). Ja kun julkinen kulutus vuonna 2024 laskee, niin laskee myös kansalaisten ostovoima, joka taas tarkoittaa yrityksille laskevia liikevaihtoja ja supistuvia palkanmaksumahdollisuuksia. Julkisen sektorin korjaavien toimien seurauksena saatavaa taantumaa saadaan odottaa vuoteen 2024 asti. Viive on pitkä.

Yrityssektori reagoi korkojen nousuun nopeammin, mutta silläkin on viiveensä. Tarvitaan päätökset ja muutosneuvottelut (YT-neuvottelut) ja irtisanomisaikaa.  Eikä isompia investointi- tai asiakasprojekteja voi heti lopettaa. Viiveet voivat helposti venyä vuodenkin mittaisiksi. Viive on yllättävän pitkä.

Taantuma vuodeksi 2024 (?)

Tuleeko taantuma tosiaan vasta vuonna 2024 ? Syvin taantuma saattaa hyvinkin ajoittua vuodelle 2024, mutta on hyvin mahdollista että nämme lieveilmiöitä jo ennen sitä; onhan Suomikin saavuttanut taantuman jo nyt, ensimmäisten joukossa.

Taantuma ei ole väistämätön

Onko taantuma väistämätön? Näin suuria ja nopeita koronnostoja ei ole ennen tehty ilman taantumaa. Mutta tämä kerta voi hyvinkin olla erilainen. Historia ei aina toista itseään samanlaisena. Voi tulla jotain yllättävää; sota, kauppasota tai jotain muuta, joka muuttaa tilanteen.

 

Tietojen lähde:  St. Louis Federal Reserve (USA)

Kuvan lähde:  wikimedia

 

 

Related Posts