Negatiiviset reaalikorot upottamassa korkosijoittajien laivan – kaikki kynnelle kykenevät etsivät pelastusvenettä

Kevyttä Sijoittaminen Talous

USA:n ja Euroalueen reaalikorot ovat painuneet negatiivisiksi. Tässä tilanteessa kannattaa siirtää rahaa pois korkoinstrumenteista. Korkorahastojen tuotot jäävät jatkossa negatiivisiksi.

Sekä valtionlainojen että yrityslainojen reaalikorot ovat negatiivisia. Mistään ei saa reaalista tuottoa. Edes heikompilaatuiset Baa luokan yrityslainat eivät anna positiivista reaalituottoa (kuvan punainen käyrä). Korkosijoittajat ovat pulassa ja rahalle etsitään kuumeisesti parempaa kohdetta. Mikä tahansa reaaliarvonsa säilyttävä kelpaa.

Vuosina 1974 ja 1980 oli samanlainen tilanne. Inflaatio lähti silloin laukkaamaan parhaimmillaan yli 10% vauhtia, talouskasvu hidastui ja puhuttiin inflaation ja stagnaation yhdistelmästä, stagflaatiosta. Korot nousivat kymmenellä prosentilla (kuten USA reaalikorkoja esittävästä kuvasta näkyy) ja pitkien 10v lainapapereiden arvot romahtivat murto-osaan.  Korkosijoittajat menettivät omaisuuksia.

Olisivatko osakkeet hyvä turva? Osakkeet tuottavat keskimäärin 3-4% (e/p tuotto) ja tarjoavat periaatteessa inflaatiosuojaa. Mutta osakesijoittajien sentimentit ja myös makarotaloudelliset sentimentit ovat heikkenemässä. Tilanne ei ole optimi edes osakkeille. Mihin sitten? Moni korkosijoittaja tähyää kiinteistöjä. Niiden arvot eivät sentään yleensä romahda.

Tilanne sijoitusmarkkinoilla näyttäisi olevan nyt sellainen että moni etsii rahoilleen turvallista pakopaikkaa. Piiloja on vain äärellinen määrä eikä kaikki raha mahdu käytettävissä oleviin turvasatamiin. Pelastusveneitä on vähemmän kuin pelastettavia.

Rahakkaat sijoittajat maksavat pelastusvenepaikasta mitä tahansa ja pelastusveneistä (vakaista osakkeista ja luotettavista kiinteistöistä) tarjotaan huimia summia. Sekä osakkeiden että kiinteistöjen arvot inflatioituvat. Kunnes viimein tapahtuu kauheus, laiva uppoaa eikä pelastusveneitä ole enää tarjolla. Tulee hiljaisuus.

Mitä ilmeisimmin kuva sijoittajien hädästä on liioiteltu. Vaikka metafora liian vähillä pelastusveneillä varustetusta uppoavasta laivasta olisikin liioiteltu, on se siltikin kuva todellisuudesta. Karikatyyri tilanteesta, jota me sijoittajat elämme.

 

Kuvien lähteet: 

 

 

One thought on “Negatiiviset reaalikorot upottamassa korkosijoittajien laivan – kaikki kynnelle kykenevät etsivät pelastusvenettä

  1. Kun hätä on suurin, on apukin kohta lähellä? Luepa USA:n keskuskpankin FED’in aikeista lopettaa elvytys ja lainakirjojen osto-ohjelma lähikuukauisina?

    Sikahalvan rahan aikakausi on vääjäämättä päättymeässä ja pelastamassa lähiaikoina myös korkosijoittajat pälkäästä?

    Kaikenlaisia ennusteita tehdään, mutta rapakon takaa alkanee kohta uusi kausi ja halvan rahan päivät ovat kohta ohi??

    Odotan siis mielenkiinnolla mitä FED’in torvesta törähtää??

Comments are closed.

Related Posts