OMXH25-indeksin koostumus
Oletetaan, että sijoittajalla on 50 000 euroa osakesäästötilillä ja hän haluaa luoda OMXH25-indeksin mukaisen salkun. Millaisella summalla hän ostaisi indeksissä painavimmalla olevaa osaketta (Sampo)? Ja ehkä huomionarvoisempaa on se, että paljonko indeksin pienimmän painon omaavaan osakkeeseen (Telia tai Kemira) hän sijoittaisi?
Varsinaisen indeksin painoja en saanut selville, mutta Seligsonin ETF (OMX HELSINKI 25 PÖRSSINOTEERATTU RAHASTO UCITS EFT) antaa riittävän kuvan indeksin koostumuksesta ja osakepainoista. Painojen kokoluokka on oikein, vaikka pieniä eroja prosentin kymmenyksissä varmasti onkin.
Oheisessa kuvassa on Seligsonin ETF:n koostumus:
Tiedot on kerätty 3.10.2021 ja ajantasaisen tilanteen näet oheisesta linkistä:
https://www.seligson.fi/luotain/FundViewer.php?view=10&lang=0&fid=4444&task=intro
Indeksin kehityksestä vastaa 5 tai 11 painavinta osaketta
Indeksi on painorajoitettu 10 prosenttiin. Painoja päivitetään ajoittain, joten hetkellisesti jonkin osakkeen paino voi olla yli rajoitetun 10 prosentin. Kuten kuvasta nähdään, niin näitä 10 prosentin tuntumassa olevia osakkeita on viisi ja kuudentena oleva UPM on lähellä painorajaa.
Huomionarvoista on se, että käytännössä indeksin kehityksestä vastaa 5 (tai 11) painavinta osaketta. 5 painavimman osakkeen paino indeksissä on 50 prosenttia ja 11 painavimman paino on jo 80 prosenttia. Loppujen 14 osakkeen osuus on yhteensä 20 prosenttia eli sama kuin 2 suurimman Sammon ja Koneen yhteispaino. Nämä 14 osaketta ovat lähestulkoon vain ”mausteena” ja niiden reippaampikin kehitys ei juurikaan liikauta indeksiä.
50 000 euron salkusta Teliaan 160 euroa
50 000 euron sijoituksella Sampoa ostettaisiin noin 5 000 eurolla ja listan häntäpään Kemiraa noin 370 ja Teliaa noin 160 eurolla.
Siis 160 eurolla!!! Jos Telia nousisi kivat 10 prosenttia, niin se tarkoittaisi reilua 15 euroa, joka hukkuisi 50 000 euron salkussa pyöristysvirheisiin. Iso osa tästä tuotosta kompensoisi vasta Telian ostoon menneitä kaupankäyntikuluja.
Sampo on vuonna 2021 (1.10.2021 mennessä) noussut noin 27 prosenttia eli 5 000 sijoitus vuoden vaihteessa olisi +1 350 euroa plussalla. Telia on samassa ajassa noussut noin 4,8 prosenttia eli 160 euron sijoitus olisi vajaat +8 euroa plussalla.
Nämä esimerkit kuvaavat hyvin indeksin painojen kasautumisen vaikutusta varsinaisiin euromääräisiin tuottoihin. Ja myöskin tappioihin, sillä laskumarkkinassa isoimpien euromääräiset tappiot olisivat merkittäviä, kun Telian kohdalla vaikutus olisi ”Ihan sama” -luokkaa.
OMXH25 vertailuindeksinä
Jos oman salkun kehitystä vertaa indeksiin, niin käytännössä vertailu tapahtuu indeksissä 5 (tai 11) painavimpaan osakkeeseen nähden. ”Löin indeksin” tarkoittaa siis sitä, että pystyin valitsemaan salkkuuni osakkeita, jotka kehittyivät paremmin, kuin Sampo, Kone, …
Jos sijoittaja haluaa tehdä oman version indeksistä, niin silloin ehkä 5 tai 11 osakkeen salkku olisi riittävä. ETF:n ostaminen saattaisi olla järkevää kaupankäyntikustannusten minimoimiseksi.
Samoin indeksin lyömiseksi fokus tulee siirtää 5 (tai 11) painavimman osakkeen nousupotentiaaleihin. Ajattelumalli voisi olla: ”Millä Helsingin pörssin osakkeilla olisi parempi nousupotentiaali seuraavien kuukausien tai vuosien ajalle, kuin Sammolla, Koneella, ….?”
Lopulta voidaankin kysyä, että onko OMXH25-indeksin osakkeiden lukumäärä (näillä painoilla) ns. ”overkill”? Vai olisiko esimerkiksi 15 osaketta riittävä?
Kirjoituksen kuva TradinginView-palvelusta (https://www.tradingview.com)
Onpa yllättävän yksinkertaista tehdä OMXH25 indeksisalkku. Eikä noita kaupankäyntipalkkioitakaan taida tulla kohtuuttomasti. Riittää että muutaman kerran vuodessa muuttaa salkun koostumusta vastaamaan muuttunutta top 5 tai top 10 listaa.
Mutta ainakin Seligssonin OMXH25 rahasto on kustannuksiltaan edullinen. Hallinnoinnin palkkiot olivat, niin ymmärsin, välillä 0,11%/ vuosi……….0,18%/vuosi. Taidan kokeilla tätä vaihtoehtoa. Helppoudesta voi vähän maksaa, kun ei tuon enempää joudu maksamaan.