Osakemarkkinoiden pakokauhuun on vielä aikaa

Monet ennustajat povaavat osakesijoituksille hyvää vuotta 2018. Yksi ei!  Hän on Eurooppalainen kuluttaja. Kuluttajien luottamus on ollut näin vahvaa vain vuonna 2000 (kuva: Tradingeconomics). Kuluttajien luottamus ja pörssikurssit ovat aina kääntyneet vuoden sisällä laskuun silloin kun ollaan oltu näin korkealla tasolla.  Jos historia toistaa itseään niin auvoinen seesteinen ja rauhallinen osakeilmapiirimme on muuttunut kaaokseksi ja pakokauhuksi loppusyksyllä 2018.

Kukaan ei tiedä tarkkaa ajoitusta ja kuluttajien luottamus on vain yksi indikaattoreista. Rahamarkkinaindikaattorit kuten korkotaso, korkospreadi ja korkokäyrän jyrkkyys ennustavat karhumarkkinoille myöhempää ajoitusta. Mutta yhtä kaikki – tulossa se on. Ja karhu voi kolkutella ovella myös aiemmin.

On eräs seikka, joka voi lykätä karhun vierailua tuonnemmaksi. Euroopan ja Japanin keskuspankkien velkakirjaostot syöttävät käytännössä ilmaista uutta rahaa markkinoille. Lyhyet korot ovat Euroopassa ja Japanissa nollassa ja nokkelat carry treidarit vaihtavat ilmaiseksi lainaamansa rahat dollareiksi (tai muiksi valuutoiksi) ja lainaavat kalliimmalla eteenpäin. Halpaa rahaa riittää näin kaikille markkinoille ja niinpä kurssit voivat jatkaa velkavetoisen sijoittamisen siivittämänä ylöspäin. Mutta edes lainarahalla ja varsinkaan sillä ei voi kesyttää Karhua. Se tulee aikanaan. Lisä lainaraha vaan pahentaa tilannetta jos paniikki alkaa.

Karhumarkkinoiden (laskumarkkinoiden) saapuminen on varmaa mutta paniikki ei ole. Laskumarkkinat voivat joskus olla loivia ja lieviä. Toivoa sopii että seuraava karhumarkkina olisi lempeä. Mutta Karhut ovat villejä luontokappaleita – vahvoja, arvaamattomia ja joskus vähän kovakouraisia.

Kuvan lähde: Wikimedia

 

Related Posts