Suhdannekierto lähestyy huipentumaa

Suhdannekierron huipentuman oikea ajoittaminen on sijoittajan kannalta tärkeää. USA:n suhdanteet ovat monasti ennakoineet kehitystä. 

USA:n yritysten luottamus (punainen käyrä) on nyt lähestymässä korkeasuhdanteen parasta hetkeä.

Korkotaso (sininen käyrä) on sekin jo noussut parin prosentin tuntumaan. Kohonnut korkotaso ei ole vielä vaikuttanut yritysten tuloksiin jotka paranevat kvartaali toisensa jälkeen. Olemme siis noususuhdanteen parhaassa vaiheessa ja kaikki tuntuu hyvältä.

 Korkotason perusteella käänteeseen on vielä matkaa puoli vuotta tai jopa vuosi. Ajoituksesta ei kuitenkaan voi sanoa mitään aivan varmaa. Yllättävät poliittiset kääneet voivat vaikuttaa tilanteen kehittymiseen ja yllätyksien ajoitusta on tunnetusti vaikea ennustaa.

Tuleeko seuraavasta laskukaudesta jyrkkä? Viimeisen kymmenen vuoden kehitys ennustaa tässä suhteessa tulevaa. Makrotalouden suhdannekierto on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana aika lailla normaalilla tasolla (punainen käyrä yllä) eikä ole oletettavissa että makrotalouden käänne olisi erityisen jyrkkä. Mutta mitä pidempään nyt jatkossa mennään ylös niin sitä kovemmin ja kipeämmin aikanaan tullaan ala. Mitä paremmat juhlat sen ankeampaan arkeen joudutaan heräämään.

Tietojen lähteet: FRED, Trading economics

 

Related Posts