Suomalaisosakkeet verraten kalliita

Tämänpäiväinen korjausliike on varmasti paikallaan. Lieneekö moni muu havahtunut itseni lisäksi, että viime päivien kurssinousu on aiheuttanut monen osakkeen olevan jo kalliimmanpuoleisia. Balansointia harkitseville tai voittojen kotiuttajille tämä on ollut selkeä mahdollisuus. Ehkäpä Neste Oilia lukuunottamatta tuloskausi on edennyt ilman suuria valonpilkahduksia. Hintoihin onkin vaikuttanut enemmänkin yleinen eurooppalainen kehitys (varovaisen optimistista), Kiinan "helpotus" (ei näytäkään niin pahalta kuin arveltiin), sekä kehittyvien markkinoiden roima selkäsauna (hakeudutaan muualle).

Suomalaisosakkeiden hintataso on mielestäni heijastellut näitä liikkeitä ilman suurempaa perustetta. Öljyn hinnan heiluminen Syyrian toistaiseksi ratkaisemattoman tilanteen vuoksi voi sekin aiheuttaa kannattavuuksiin omat liikehdintänsä. Yhdysvalloissa tuloskausi on ollut paljon iloisempaa ja siitä syystä näen, että heidän osakemarkkinoihinsa suhteutettuna olemme vähemmän houkuttelevia ostolaidalla, öljyn hinnasta riippumatta. Trendejä vastaan sotiminen on kuitenkin vaarallista. Ongelmaksihan muodostuu se, että ne pudotukset harvoin tulevat hiljalleen ja selkeitä signaaleja etukäteen antaen.

Espanjan pankkien pääomatilanne

Espanjalaispankit ovat raivoisasti lobanneet alaskirjauksiin ja tappiovaraumiin vaadittujen pääomapuskureiden vapauttamista. Tämä hoituisi niin, että tappiot tulevaisuuden vähennysten sijaan hoidetaan yleisesti verohelpotuksilla. Ero on Basel III:n nähden se, että nykyinen malli ei ole Core Tier 1 -pääomaa, mutta muutoksen jälkeen se sitä olisi. Silmänkääntötemppu ei tietenkään tule ilman seuraamuksia. Riskit siirtyvät tällöin Espanjan valtiolle.

Mitenkään vähäisistä määristä ei ole kyse. Monessa pankissa tässä on kyse n. neljänneksen verran kokonaispääomasta, joissain tietyissä tapauksissa jopa yli puolet. Kirjanpidollisesti tällaisen muutoksen edessä espanjalaispankit ovat erittäin vakavaraisia. Muutos tullee voimaan vielä loppuvuonna. Kokonaan toinen asia on sitten se, onko Espanjan kuningaskunta sitten niin vakavarainen, että se voi aivan huoletta ottaa niskoilleen pankkien mahdollisia konkursseja.

Related Posts