Uhkia ja mahdollisuuksia

Länsimaat

Tammikuisen pörssilaskun aikana on valiteltu sitä, ettei EU:lla ja USA:lla ole varaa lisäelvytykseen. Tämä on varmaan totta, mutta johtaa kahteen lisäkysymykseen. Ensinnäkin, pitikö koko 2000-luvun talouspolitiikassa välttää sellaista normaalitilaa kuin pörssin laskua. Kun pientä laskua oli tarpeeksi lykätty, päästiin 2008 -2009 romahduksen.  Elvytyksen taustalla on ollut myös se ongelma, että USA:ssa vaalit ovat 2 v. välein ja EU:ssa niitä on aivan jatkuvasti. Edelleen voi pohtia elvytyksen mielekkyyttä EU:ssa. Kannattaako jäämies Ötzille antaa tekohengitystä?

Aasia

Kiinan miesvaltaisesta ja vanhenevasta väestörakenteesta on puhuttu ainakin 10 v. Siinä mielessä Kiinan romahduksen ei pitäisi olla yllätys. Huomiota olisi jo kauan sitten voinut siirtää Intiaan, jolla tosin on omat epätasaisuutensa talouskasvussa, mutta väestörakenne on terveempi. Intia on siten MAHDOLLISUUS. Kiinan osalta ikävin kysymys on se, valehtelevatko maan taloustiedot kuten Kreikassa – mittakaava on vain satakertainen!

Kiinan suoranainen vaikutus Helsingin pörssin vuoden alun laskuun on monin osin kyseenalainen. Cargotec ilmoitti Kiinan olevan sen myynnistä vain 4 % ja metsäteollisuus viittasi Kiinan nettikaupan korkeaan tasoon ja siten kartongin kysynnän pysymiseen hyvänä, jopa hinnankorotuksia on uumoiltu.

Öljy

En usko, että halpa öljy voitelisi talouden pyöriä, sillä öljy-yhtiöitten konkurssit voivat laukaista uuden finanssikriisin, jonka kokoa voi vain arvailla. Lisäksi öljyn halpeneminen vahvistaa deflaatiota. Sekä IEA:n että Nordean ennusteet lupaavat kuitenkin öljyn hinnan nousuakin jollain aikavälillä. Velaton öljy-yhtiö kuten esim. Evolution Petroleum on MAHDOLLISUUS. Toki tuotantokustannukset monessa maassa ovat paljon halvempia, mutta silloin mennään ”eksoottisiin” kohteisiin.

Iran

Avautuva Iran on MAHDOLLISUUS. Sillä on välittömästi julmettu määrä lännestä vapautuvia talletuksia käytössään vanhentuneen infran täysin välttämättömään uudistamiseen. Min. Toivakan mukana Iranissa kävi 70 yrityksen edustajat. Tuloksista on eniten puhunut Outotec, en sitten tiedä, onko sillä myös suurin tarve kertoa positiivisia uutisia.

Koska Iranin raskasrikkisen öljy painaa Venäjän vastaavanlaisen öljyn hintaa alaspäin, se on MAHDOLLISUUS Neste Oilille. 

 

Omistan tekstissä mainittujen yritysten osakkeita. 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin