United Technologies ja Kone

Kone on loistava yritys, mutta kaikkia pitää verrata johonkin. Vertaan Konetta Otikseen (UTC:n divisioona. Vuonna 2012 Koneen liikevaihto oli 6,2 miljardia ja Otiksen 12,1 miljardia taalaa (9,3 miljardia euroa). Koneen voitto oli 804 miljoonaa euroa ja Otiksen 2500 miljoonaa taalaa (1923 miljoonaa euroa). Tuo yritys on ollut loistava sijoitus kuten tästä kuvasta yahoosta voimme nähdä:

Ihmettelen yleensä näitä analyytikkoja kun he analysoivat yrityksiä, mutta he eivät vertaa niitä kilpailijohin.  Tämä United Technologies on huomattavan monipuolinen ja valtava yritys. Sen toimialoja ovat hissit ja liukuportaat kuten Koneella. Mutta UTC tekee myös lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä (Carrier), ilmanvaihto (HVAC) ja tulipalonsuojelusysteemejä (Kidde, Chubb). Lentokoneissin yritys tekee moottoreita, sähkäsysteemejä, jääntunnistus ja vaikka mitä. Muunmuassa Airbus A320 käyttää UTC:n valmistamia moottoreita. Onhan tämän yrityksen tuotteina mm. Sikorsky helikopteritkin ja Pratt & Whitney moottorit.

Jotkut ovat sitä mieltä, että monialayhtiöt eivät pärjää. Itse olen vastakkaista mieltä ja monialayhtiöt tulevat uuteen kukoistukseen kun maailman muutos ajaa yhteen asiaan uskovat yritykset ongelmiin. Synergiasta saadaan voimaa. Monialayhtiön voimasta voidaan sanoa, että UTC on 76 vuotta maksanut osinkoa ja osakkeenomistajille vaikeiden viimeisen 10 vuoden aikana yritys on tuottanut osakkeenomistajille 225%. UTC:n P/E luku on noin 15 kun Koneella se on 25.

Tällä yrityksellä on muutamia kasvuajureita. Vain 15% maailman ihmistä on lentänyt ja jatkuvasti näemme uusia suuria tilauksia lentokonevalmistajilta. Lentokonetarvikkeiden valmistus on paljolti palveluliiketoimintaa joka on vielä lailla määrätty pakolliseksi. Se tuo väkisin liiketoimintaa vaikka uusia koneita ei ostettaisi. Toinen on tämä voimakas kaupungistuminen ja joka vuosi kaupunkeihin muuttaa noin 20 miljoonaa ihmistä.  

En ole vielä tutkinut yritystä tarpeeksi tarkasti jotta olisin ostanut osaketta. Mutta jatkan tutkimusta ja olisi kiva kuulla muiden kommentteja ja näkemyksiä yhtiöstä.

5 thoughts on “United Technologies ja Kone

 1. utx

  Bloombergin mukaan UTX:n PE on 17 -18 ja osinkotuotto noin 2 %. Ollut salkussani vuodesta 2011, nykykurssilla kalliinpuoleinen. Monitoimialaisuus vaikeuttaa analyysiä.

   

   1. Myös Kone

    Kone on ollut myös loistava sijoitus, mutta en selittele tässä tarkemmin.

 2. Riskejäkin on

  UTC on myös osaksi puolustuteollisuusyritys. Tällä alalla puolestaan on heikohkot näkymät. Myös Jenkkikeskeisyys (n. 40% liikevaihdosta) voi olla pieni miinus. Viimeisin tulosraportti oli mukavan näköinen. Kasvu ei ole ollut päätähuimaavaa konsernitasolla, Reutersin mukaan EPS 4.5% vuositasolla viimeiset 5 vuotta, mutta huonompiakin esityksiä on nähty. UTC on meikäläiselle sopiva "tylsä" yritys, joskin ei enää nykykurssilla kovin halpa. Kassavirta on hyvä ja jenkkiyritykseksi kohtuullinen osinkokin.

   

  Otan kyllä mieluummin UTC:n kuin Koneen salkkuun nykykursseilla vaikka yhtiöitä ei suoraan toisiinsa voi verrata. Kone on erinomainen yritys, mutta niin on kurssikin korkea. Korkealta on helppo pudota.

  1. Puolustusyritys

   Suuri jenkkiteknologiayritys on hyvä tehdä jonkun verran aseita. Yhdysvallat rahoittaa teknologista perustutkimusta juuri puolustusvoimien kautta. Helikopterien valmistus on pitkälle puolustustyötä. tosin voi se olla tulevaisuudessa myös siviilityötä kun mahdolisesti lentävät kulkuneuvot lisääntyvät. Lentokoneteknologia kehitetään myös pitkälle puolustusvoimissa.

   Olen aivan samaa mieltä, että mielellään tuota yritystä ostaisin havemmalla. Mutta voi olla, että kukaan ei ole myymässä sitä halvemmalla vaan tulevaisuudessa kalliimmalla.  Tosiaan kuten sanoin niin tykkään monialayhtiöistä. Jos yksi ala sakkaa pahasti niin joku toinen ala voi pitää sen pinnalla. Se tekee kasvun hitaammaksi, mutta vakaammaksi ja turvallisemmaksi. Nokia on myynyt kaiken pois matkapuhelinten ympäriltä. Onneksi kukaan ei ostanut verkkoliiketoimintaa joka nyt pitää yritystä pinnallla. 

Comments are closed.

Related Posts