Voimaan astuva yhtenäinen euromaksualue, SEPA, merkitsee sijoittajalle monia asioita

   Yhtenäinen Euromaksualue SEPA astuu voimaan vuoden 2010 jälkeen ja merkitsee sijoittajan kannalta monia asioita:

 • Voit käyttää laskujesi maksamiseen haluamaasi kotimaista tai ulkomaista pankkia. Dynaamiset suomalaiset pankit (toimituksen lisäys: kuten esim. Tapiola, ….) voivat nyt tehokkaasti kilpailla ulkomaisista asiakkaista. Joka maahan ulottuva konttoriverkosto ei ole enää välttämätön.
 • Voit ottaa maksukortin haluamastasi kotimaisesta tai ulkomaisesta pankista etkä huomaa eroa. Uudistunut maksulaitoslaki mahdollistaa, että keveämmillä pääomavaatimuksilla toimivat maksulaitokset (esimerkiksi osakevälittäjät) voivat helpommin ryhtyä tarjoamaan euroopanlaajuisesti pankki- ja luottokortteja sekä maksamista.
 • Kansainväliset maksut ja suoraveloitus toimivat Euroopan laajuisesti aivan samalla tavoin kuin maksaisit kotimaisia maksuja tai tekisit kotimaisia tilinsiirtoja.

 

Eurooppalainen maksualue SEPA (Lähde: wikimedia)

Järjestelmän edut eivät rajoitu pankkipalveluihin. Yhtenäinen maksualue, SEPA, rakentaa Euroopplaista kilpailukykyä paljon laajemmalla ja syvällekäyvemmällä tavalla. Euroopplaiset yritykset voivat toimia yhdestä maasta käsin. Maksuliikenne ei enää edellytä toimintaa ja tilejä jokaiseen maahan. Tämä mahdollistaa sen, että aivan pienetkin yritykset voivat helpommin laajentaa toimintansa koko Eurooppaan.

Suomi on pitkään ollut maailman eräs kehittyneimmistä pankkimaista ja niinpä meillä on ollut keskeistä roolia yhtenäisen maksujärjestelmän rakentamisessa. Asiaa on valmisteltu suomalaisten pankkien ja Finanssialan Keskuslitton toimesta. Suomen Pankki on menestyksellisesti tukenut pankkeja tehokkaan maksamisen levittämisessä eurooppalaiseksi kilpailutekijäksi.

Tämän artikkelin tiedot on koottu Suomen Pankin vastuullisen toimistopäälikön, Päivi Heikkinen, esityksen perusteella.

Päivi Heikkinen, Suomen Pankki

One thought on “Voimaan astuva yhtenäinen euromaksualue, SEPA, merkitsee sijoittajalle monia asioita

 1. Näinhän sitä perustellaan

  ”Tämä mahdollistaa sen, että aivan pienetkin yritykset voivat helpommin laajentaa toimintansa koko Eurooppaan”.

  Tosiasia on, että SEPA tarjoaa suurten maiden suurille yrityksille mahdollisuuden nitistää Suomessakin toimivat pienemmät kilpailijansa, oli nämä sitten  kuinka innovatiivisia tahansa.

  Tämä näkyy jo piensijoittajalle osakekaupan välittäjissä. Ensin Nordnet tuli ja nieli kotimaisen, innovatiivisen eQ:n välitystoiminnan. Seuraavana jo kehutaan entistä suuremman Saxo pankin välitystoimintaa:
  http://www.piksu.net/artikkeli/ensimmäiset-kokemukset-saxo-pankista-välittäjänä

Comments are closed.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com