Voimakas lasku ilman paniikkia

Vstoxx- eurooppalainen "pelkokerroin"

Eurostoxx50 indeksi

Kuten useat korjoittajat ovat jo todenneet mailman pörssit ovat laskeneet jo puoli vuotta. Lasku kiihtyi vuoden vaihteessa, saaden aikaan kaikkien aikojen huonoimman kolem ensimmäistä pörssiviikkoa.

Laskussa on kuitenkin jotakin poikkeavaa. Yleensä näin voimakkaissa laskuissa myös pörssin "pelkokertoimet" piikittävät voimakkaasti. Tällä kertaa mm. VIX ja VSTOXX ovat pysyneet kaukana esimerkiksi 2008 nähdyistä lukemista. VIX on jäänyt korkeimmillaan alle 28, kun vuonna 2008 käytiin lähes 60-tasolla. Myös eurooppalainen vastine VSTOXX on käyttäytynyt maltillisesti. Moni on tätä ihmetellyt. Yksi selitys on ollut että markkinatoimijat eivät ole oikein uskoneet näin voimakkaaseen laskuun. "Kohtaa kääntyy nousuun".

Laskuun ei ole myös mitään selkeätä syytä. Kiinan suuntaan on osoiteltu, mutta miten Kiinan kansantuotteen nousi vain 6.8% 7% sijasta antaa aiheen 10-20% pörssilaskuun? Raaka-aineet öljy etunenässä ovat laskeneet voimakkaasti. Sinänsä tämänkään ei pitäisi olla huono uutinen paitsi tuottajayhtiöille. Mutta täsät on syntynyt pessimistinen laskukierre jossa laskevat pörssikurssit laskevat raaka-aineita ja laskevat raaka-aineet laskevat pörssikursseja.

Jotkut ovat myös huomauttaneet että karhumarkkinat ilman finanssikriisiä eivät ennenkään ole osakesijoittavaa pitemmän päälle haitanneet. Sensijjan ne ovat olleet hyviä ostotilaisuuksia. 

Myös FED:n koronnostoa on syytetty pörssilaskusta. Toisaalta markkinoilla odotetaan tänä vuonna hyvin maltillista nostoa, yhtä tai kahta 0.25% peruskoron nostoa, mikä jättää  korot vielä hyvin alhaisiksi. Euroopassa ja Japanissa senijaan jatketaan rahan pumppaamista keskuspankeista.

Jenkeissä osakkeiden arvostustasot ovat olleet koholla, mutta muualla mailmassa ei niinkään. Kiinalaisa laatuyhtiöitä saa ostettua jo 5-10 p/e kertoimilla, mikä arvostustaso siis olettaa tulosten pienenemistä.

Omat päätelmäni ovat että mailmanloppu ei ole nyt lähellä, vaan nyt voi ostaa laatuyhtiöitä etenkin euroopasta, japanista ja kiinasta melko edulliseen hintaan. Johdannaisten kanssa sensijaan kannattaa nyt olla erittäin varovainen. Markkinoilla kun on varaa jatkaa epärationalisuuttaan kauemmin kuin sinulla ja minulla riittää likviditeettiä.

Related Posts